Русија

Кремљ: Русија користи дронове домаће производње

Иран негира да је испоручио дронове Русији
Кремљ: Русија користи дронове домаће производњеAP © Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky, ilustracija

Русија користи беспилотне летелице домаће производње, а питање о куповини иранских дронова требало би да буде упућено Министарству одбране Руске Федерације, саопштио је данас порпарол Кремља Дмитриј Песков.

Последњих недеља Украјина је пријавила више руских напада у којима су коришћене беспилотне летелице иранске производње, док са друге стране Иран негира да је испоручио дронове Русији, а Кремљ није коментарисао наводе Кијева.

У августу је "Вашингтон пост" објавио чланак у којем се наводи да Иран испоручује дронове Русији, а касније су сличне изјаве дали и званичници америчке администрације, што је Песков и том тренутку одбацио као лажне вести.

"Не, немамо такве информације. Средства која се користе су руска. Ви то знате. Имају руска имена. Сва друга питања можете упутити Министарству одбране", одговорио је Песков на питање да ли је Русија купила или користи иранске беспилотне летелице.

Крајем септембра ирански министар иностраних послова Хосеин Амир-Абдолахиан изјавио је да Техеран не подржава ниједну страну у сукобу у Украјини и да је против испоруке страног оружја и Кијеву и Москви.

Бела кућа је јуче оптужила Иран да износи лажне тврдње када каже да Русија не користи иранске беспилотне летелице за нападе на Украјину.

Портпаролка Беле куће Карин Жан-Пјер рекла је да постоје "озбиљни докази" о томе да Русија користи иранске дронове у Украјини и да изгледа да Техеран размишља о продаји више таквог оружја Москви.


image
VV inauguration
banner