Русија

Лавров: САД намерно провоцирају, то је велики ризик за глобалну безбедност

У Вашингтону врло добро знају да је ваздушни простор у близини државне границе Руске Федерације проглашен за посебну зону. Последњи догађај показује да САД нису заинтересоване за стабилност, оцењују из Москве
Лавров: САД намерно провоцирају, то је велики ризик за глобалну безбедностwww.globallookpress.com © MFA Russia

Сједињене Америчке Државе у потпуности игноришу чињеницу да је руска војска, након почетка Специјалне војне операције, ваздушни простор у близини границе и обале Руске Федерације прогласила за ограничену зону за било које летеће објекте других држава, нагласио је данас министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, коментаришући јучерашњи инцидент са падом америчког дрона МК-9 у Црно море. 

Министар је упозорио да Вашингтон на овај начин наставља да провоцира не би ли довео до још већих притисака, што је, како је оценио, веома лоше.

Све то, како је рекао, указује да то што амерички званичници јавно говоре није у сагласности са акцијама које предузима њихова држава.

Државни секретар САД Ентони Блинкен је, подсетио је Лавров, током разговора у Индији рекао да су САД одговорна држава која је заинтересована за стабилност у свету.

Ипак, последњи инцидент показује супротно, појаснио је шеф руске дипломатије, додајући да је за глобалну безбедност то лош знак, јер никада није добро када се дешавају провокације између две велике, нуклеарне државе.

"То увек представља велики ризик", упозорио је Лавров у интервјуу за руску телевизију.

image
VV inauguration
banner