Свет

Амерички сенатор призива рат: САД да сруше сваки руски авион који се приближи нашим летелицама

Сенатор Линдзи Грејем критиковао је америчког председника Џозефа Бадјена због, како он тврди, исувише благог приступа према Русији
Амерички сенатор призива рат: САД да сруше сваки руски авион који се приближи нашим летелицамаGetty © Kevin Dietsch

Коментаришући пад америчког дрона у Црном мору, сенатор из Јужне Каролине Линдзи Грејем је рекао да би САД требало да сруше сваки руски војни авион који се приближи некој америчкој летелици у ваздушном простору изнад отвореног мора.

Гостујући у емисији Шона Ханитија на "Фокс њузу", Грејем је рекао да би Русију требало позвати на одговорности и рећи јој да "ако се икада приближите некој америчкој летелици изнад отвореног мора, срушићемо вам авионе".

"Шта би у овој ситуацији урадио Роналд Реган?", упитао је Грејем. "Он би почео да руши руске авионе који прете нашим ваздухопловима. Америчка спољна политика је у слободном паду."

"Једнино што могу да вам кажем је да смо у опасној ситуацији", наставља он. "Слабост изазива провокације. Они знају да ће им то проћи."

Грејем је изјавио да се председник Џозеф Бајден заледио од страха од Русије и других страних претњи. Ханити је нагласио да руски председник Владимир Путин "посматра" инциденте попут недавно обореног кинеског балона како би испратио Бајденов "недостатак реакција".

Америчке беспилотне летелице прикупљају обавештајне податке које Кијев накнадно користи за ударе на руске снаге и територију Руске Федерације, рекао је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов новинарима након састанка у Стејт Департменту где је био позван због инцидента у Црном мору, преноси ТАСС.

Синоћ је руско Министарство одбране јавило да је у региону полуострва Крим, примећено да се америчка беспилотна летелица приближава државној граници Руске Федерације, дрон је летео са искљученим транспондером и нарушио границу региона, због чега су подигнути руски ловци.

"Услед оштрог маневрисања амерички дрон је изгубио контролу и висину, и сударио се са воденом површином", истакли су у руском Министарству одбране.

У саопштењу се додаје да руски ловци нису користили наоружање.

image