Русија

Антонов: Захвални смо америчким санкцијама јер су подстакле руску привреду

Руска економија, упркос свим недаћама, самоуверено стоји на ногама и успешно се прилагођава реалности, поручио је руски амбасадор у САД
Антонов: Захвални смо америчким санкцијама јер су подстакле руску привредуwww.globallookpress.com © CHROMORANGE / Bilderbox

Руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов рекао је да су америчке санкције стимулисале руску привреду, јер су подстакле супституцију увоза, пре свега у области нових технологија.

"Подстрекачима санкција можемо само да захвалимо на вештачки створеној прилици да се заиста упустимо у напредну супституцију увоза. Пре свега, у области нових технологија, од којих нас злобници безуспешно покушавају да искључе", рекао је Антонов у интервјуу за "Комерсант".

Према његовим речима, ограничења за руски бизнис су постала "као окрепљујући јутарњи туш".

"Они су помогли, не само нама, већ и другима, да схватимо погубне ризике прекомерне зависности ланаца снабдевања од страних партнера", додао је Антонов.

Амбасадор је истакао да руска привреда, упркос свим недаћама, самоуверено стоји на ногама и успешно се прилагођава реалности.

"Упркос суморним прогнозама, руска привреда је издржала невиђен и свестрани налет. Никада није дошло до колапса тржишта", навео је руски дипломата и објаснио да је према последњим проценама пад руског БДП-а 2022. године ограничен на 2,1 одсто, што уопште не представља колапс.

Он је скренуо пажњу на статистику Међународног монетарног фонда, која предвиђа раст националне економије Русије у овој години.

"Нека је цифра мала - 0,3 одсто, али то је више него чак и у прогресивним западним јурисдикцијама. А ако је веровати неким стручњацима који и даље указују на велику вероватноћу рецесије у америчкој економији, то је више него у САД", додао је Антонов.

Према речима дипломате, Русија отвара нове перспективе у развоју инфраструктуре, домаћег туризма и прерађивачке индустрије.

"Озбиљна пажња се посвећује изградњи нових логистичких коридора и модернизацији лука", рекао је дипломата и објаснио да би се тиме значајно прошириле економске везе са државама које су заиста заинтересоване за узајамно корисну сарадњу.

Задатак обезбеђивања погодних услова за рад у Русији, закључио је Антонов, остаје актуелан страним предузећима која су одлучила, упркос политичкој ситуацији и клеветама западних престоница и стручњака да одрже присуство на руском тржишту.

image