Русија

Песков: Москва жали због жеље Финске и Шведске да уђу у НАТО

Русија никада није представљала и не представља претњу за ове балтичке земље, јер оне никада нису тврдиле да су антируске, па самим тим нису ни представљале претњу за нас, рекао је портпарол Кремља
Песков: Москва жали због жеље Финске и Шведске да уђу у НАТОwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија жали због жеље Финске да уђе у НАТО, јер за Хелсинки није било никакве претње из Москве.

"Више пута смо изражавали жаљење због такве оријентације Финске и Шведске ка чланству у Алијанси. Више пута је речено да Русија ни на који начин не представља претњу за ове земље. Са овим државама немамо никаквих спорова, а ове земље никада нису тврдиле да су антируске, јер ни оне нису представљале претњу за нас", рекао је Песков.

Песков је напоменуо да је Турска чланица Алијансе и да она има своје мишљење о том питању, јер она има своје "унутар-НАТО проблеме које они решавају".

Финска и Шведска су, у позадини догађаја у Украјини у мају прошле године, поднеле пријаве генералном секретару НАТО-а за улазак у Алијансу. Турска је прво блокирала процес разматрања ових пријава, али су већ 29. јуна Турска, Шведска и Финска потписале безбедносни меморандум који узима у обзир све забринутости Анкаре. До данас, пријаве Шведске и Финске за НАТО нису ратификовале само две земље од 30 – Мађарска и Турска.

Песков се осврнуо на дешавања око америчког дрона, који је пао у Црно море, рекавши да ће руска војска подићи летелицу са дна мора ако сматра да је то неопходно из безбедносних разлога.

image