Русија

Захарова Данској: Нећете гурнути под тепих саботажу Северног тока

Копенхаген, који ревносно брани интересе САД у Европи, од самог почетка није био заинтересован за спровођење истраге која би могла да расветли праве починиоце и наручиоце терористичких напада, истакла је руска званичница
Захарова Данској: Нећете гурнути под тепих саботажу Северног токаwww.globallookpress.com © Cover Images

Упркос одбијању данске стране да заједнички истражи саботажу Северног тока, руско Министарство спољних послова наставиће да тражи одговоре на раније постављена питања.

"Ово нећете гурнути под тепих", поручила је портпаролка руског МСП Марија Захарова на каналу на Телеграму.

Само свеобухватна и отворена међународна истрага, уз обавезно учешће руских представника, како је навела, моћи ће да пружи поуздане и објективне податке о узроцима, извршиоцима и наручиоцима саботаже.

"Копенхаген, који ревносно брани интересе САД у Европи, од самог почетка није био заинтересован за спровођење истраге која би могла да расветли праве починиоце и наручиоце терористичких напада", нагласила је она.

Копенхаген је, како је рекла, одувек служио интересима својим прекоморских покровитеља, а томе иде у прилог чињеница да је Данска две и по године намерно одлагала разматрање питања о давању дозволе компанији "Северни ток 2 АГ" за изградњу гасовода Северни ток 2, подсетила је Захарова.

Према њеним речима, искључењем Русије из истраге и скривањем информација, шеф данског Министарства спољних послова назвао је ствари правим именом.

Руско Министарство спољних послова је више пута тражило детаље резултата истраге од данских власти, наглашавајући да се до данас нису добили никаква разумљив одговор нити резултат истраге, упркос чињеници да је Русија власник оштећених гасовода.

Копенхаген није сматрао да је потребно да одговори на званично саопштење премијера Руске Федерације Михајла Мишустина упућену још октобра 2022. године премијеру Данске са предлогом за учешће представника руских надлежних савезне извршне власти и "Гаспрома" у истрази, подсетила је руска званичница.

image