Свет

Данска спречава Русију да учествује у истрази о Северном току; Москва: Ово је махинација

Дански министар спољних послова сматра да Данска, Немачка и Шведска врло добро спроводе истрагу, да им треба веровати и да мешање Русије није неопходно
Данска спречава Русију да учествује у истрази о Северном току; Москва: Ово је махинацијаwww.globallookpress.com © The Swedish Coast Guard

Власти Данске данас су поново одбиле да Русији допусте да учествује у истрази инцидента на Северном току 1 и 2, пренео је "Локал Денмарк". Медиј додаје да је о овоме данас било саопштено из Министарства спољних послова земље.

Шеф данске дипломатије Ларс Расмусен одлуку је објаснио тиме што, како је казао, сматра да Данска, Немачка и Шведска врло добро спроводе истрагу, у складу са владавином права, те да им стога треба веровати.

"Рекли смо Русима да ћемо спровести једну детаљну истрагу. Када она буде готова, објавићемо резултате", рекао је овај дипломата.

На овај начин он је одговорио и на речи руског председника Владимира Путина, који је овог уторка поновио да је Москви веома тешко да сама спроводи истрагу јер се њеним стручњацима не допушта да приђу гасоводима.

Он је напоменуо и да је Русија предложила Данској да се формира једна међународна комисија, која би анализирала каква су запаљива средства прошлог септембра била искоришћена при нападу, јер је компанија "Гаспром" свега 30 километара од места на којем се десио инцидент пронашла некакав стуб, који би, заправо, како је рекао Путин, могао бити антена за активирање експлозивне направе.

Због свега овога, подсетимо, руска страна не одустаје од спровођења једне објективне истраге, на чему инсистирају и у Уједињеним нацијама. Ипак, представник Русије при УН Василиј Небензја пре два дана је поновио да су три поменуте земље одбиле да сарађују са Москвом на истрази о саботажи Северног тока. 

Из Министарства спољних послова Русије данас поручују да је последњи одговор Данске "махинација", јавила је руска редакција РТ-а.

image