Русија

Гас и нафта у првом плану сарадње: Путин разговарао са председником Алжира и премијером Јерменије

Потврђен је даљи заједнички рад на светским енергетским тржиштима, укључујући и у формату ОПЕК+ и у оквиру Форума извозника гаса", наводи се у саопштењу Кремља
Гас и нафта у првом плану сарадње: Путин разговарао са председником Алжира и премијером ЈерменијеNone © Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Руски председник Владимир Путин разговарао је данас телефоном са председником Алжира Абделмајидом Тебуном о даљем раду на светским енергетским тржиштима, ОПЕК+ и у оквиру Форума извозника гаса, саопштили су у Кремљу.

"Председник Руске Федерације Владимир Путин разговарао је са председником Народне Демократске Републике Алжир Абделмајидом Тебуном. Потврђен је даљи заједнички рад на светским енергетским тржиштима, укључујући и у формату ОПЕК+ и у оквиру Форума извозника гаса", наводи се у саопштењу.

Такође, договорено је интензивирање контаката на различитим нивоима и припрема важних билатералних докумената, а констатовано је да се сарадња заснована на традицијама пријатељства и међусобног поштовања стално развија.

Путин разговарао са јерменским премијером Николом Пашињаном

Путин је данас разговарао и са јерменским премијером Николом Пашињаном о примени трилатералних споразума о Карабаху, саопштила је прес-служба кабинета јерменског премијера.

"Током телефонског разговора са руским председником, Пашињан се дотакао хуманитарне кризе која је настала у Нагорно-Карабаху као резултат азербејџанске незаконите блокаде коридора Лачин и истакао важност да Русија предузме неопходне кораке за њено превазилажење", наводи се у саопштењу.

Напомиње се да се разговарало и о активностима руске мировне мисије у Нагорно-Карабаху.

"Саговорници су разговарали о примени трилатералних споразума које су потписали лидери Јерменије, Русије и Азербејџана 9. новембра 2020., 11. јануара 2021., 26. новембра и 31. октобра 2022. Размењена су мишљења и о другим питањима о јерменско-руској сарадњи", додаје се.

Министарство одбране Русије саопштило је да је 12. децембра прошле године азербејџанска страна блокирала пут Степанакерт-Горис, једини аутопут који повезује Нагорно-Карабах са Јерменијом. Управо око чега руски мировни контингент преговара са представницима Азербејџана, како би се наставило несметано кретање цивилног транспорта у овом правцу.

Амерички Стејт департмент је такође позвао азербејџанску страну да деблокира коридор Лачин. Баку је оно што се дешава, назвао "протестном акцијом грађанских активиста и еколога против нелегалних активности јерменске стране".

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да би питање коридора Лачин у Нагорно-Карабаху могло бити решено у блиској будућности. Он је приметио да је Москва понудила Бакуу и Јеревану следећи механизам: руске мировне снаге треба да имају овлашћења према трилатералном споразуму да контролишу саобраћај дуж коридора Лачин.

image