Русија

Путин: Приоритет Руске Федерације је борба против екстремизма

Председник је истакао да је јединство руског народа било и да и даље остаје главна снага Руске Федерације
Путин: Приоритет Руске Федерације је борба против екстремизма© Tanjug/Dmitry Azarov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Јединство нашег народа било је и остаје и даље главна снага Руске Федерације, рекао је данас руски председник Владимир Путин на седници Министарства унутрашњих послова. Председник је додао да је борба против екстремизма један од приоритета Русије у наредном периоду.  

На састанку током којег су сумирани резултати рада министарства за прошлу годину, али и утврђени приоритети за ову, председник је поручио да министарство треба да додатно обрати пажњу на што потпунију интеграцију четири нова региона Руске Федерације у рад министарства, како би сваки грађанин био сигуран у своју безбедност. 

Ипак, без обзира на то што је током прошле године дошло до побољшања многих показатеља, међу којима су и они који се односе на број потпуно разоткривених злочина у земљи, Русија се, како је казао, 2022. године суочила са повећаним бројем случаја екстремизма.

Због тога, председник је наредио да се "сузбију све провокације и незаконите уличне акције које имају за циљ да изазову раскол у друштву".

Нагласио је да је потребно уложити и више напора у борбу против дроге, као и да би министарство требало да обрати више пажње на малолетничку деликвенцију.

Путин је скренуо пажњу и на то да је током 2022. било забележено чак пола милиона случајева информатичких преступа, што је, заправо, четвртина свих кривичних прекршаја који су били регистровани током тог периода. 

Ипак, председник Русије је у целини врло позитивно оценио рад Министарства унутрашњих послова упркос чињеници да "живимо у тешким временима". 

Министар унутрашњих послова Руске Федерације Владимир Колокољцев додао је да је држава током протекле године привела на стотину припадника различитих украјинских националистичких групација на новим територијама, док су три организације у Русији биле означене као терористичке, а њих 11 проглашене за екстремистичке.

Идентификовано је скоро 30,5 хиљада припадника криминалних заједница, удвостручен је број миграната који је током наведеног периода био депортован из земље, а за добијање руског пасоша се, како је открио, пријавило више од 800.000 грађана нових региона.

Министарство је регистровало око 5.000 кривичних дела и 41 злочин у вези са ширењем неистина које се тичу Оружаних снага Руске Федерације. 

Контрола на јужним границама Руске Федерације је појачана ради сузбијања шверца дроге. Држава је такође ојачала своје положаје у местима на граници са украјинском територијом, рекао је Колокољцев.

image
VV inauguration
banner