Русија

Шојгу: Све мање корака до нуклеарног сукоба

Сергеј Шојгу реаговао је на најаву Велике Британије да ће Украјини обезбедити муницију са осиромашеним уранијумом
Шојгу: Све мање корака до нуклеарног сукоба© Kremlin Pool/via Globallookpress.com

Руски министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да најава Велике Британије да ће Украјини обезбедити муницију са осиромашеним уранијумом значи да је преостало "све мање корака" до нуклеарног сукоба.

"Није случајност што помињем кораке. Све је мање корака", рекао је Шојгу обраћајући се новинарима, одговарајући на питање да ли план да се Украјини обезбеди муниција са осиромашеним уранијумом "гура свет корак ближе ка нуклеарном сукобу", преноси ТАС С.

Претходно је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова  планове Велике Британије да пребаци гранате с осиромашеним уранијумом у Украјину назвала "југословенским сценаријом".

"Југословенски сценарио. Ове гранате не само да убијају, већ инфицирају животну средину и изазивају онколошка обољења код људи који живе на тим просторима", навела је Захарова на Телеграму.

Она је оценила да је "наивно веровати да ће жртве постати само они против којих ће то бити употребљено".

"У Југославији су, пре свега, страдали војници НАТО, посебно Италијани. Затим су дуго покушавали да од НАТО добију надокнаду за изгубљено здравље. Али њихови захтеви су одбијени. Када ће се пробудити у Украјини? Не говорим о зависницима у Кијеву. Већ о онима који су још у стању да размишљају. Њихови доброчинитељи их трују", поручила је Захарова.

Заменица британског министра одбране Анабел Голди раније је рекла да ће, поред испоруке борбених тенкова "челенџер 2" Украјини, Велика Британија Кијеву испоручивати муницију, укључујући гранате које садрже осиромашени уранијум.

image