Русија

Шојгу: Државне награде за оне који су спречили да амерички дрон уђе у зону војне операције

Амерички дрон није дошао у контакт са руским борбеним авионима, већ је сам пао у воду, још једном поручују из Москве
Шојгу: Државне награде за оне који су спречили да амерички дрон уђе у зону војне операцијеwww.globallookpress.com © Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу наредио је данас да се пилотима борбених авиона Су-27 додели државна награда за спречавање америчког дрона МК-9 да уђе у ваздушни простор у близини Русије.

Ова зона је, подсетимо, постала ограничен ваздушни простор након почетка Специјалне војне операције. O овоме су руски војници, како је недавно подсетио шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, обавестили своје међународне колеге. Ипак, та чињеница, како смо видели последњих дана, није спречила Вашингтон да у непосредну близину државне границе Русије пошаље дрон, који је прикупљао обавештајне податке за Кијев.

"О границама подручја привременог режима ваздушног простора саопштено је свима онима који су део међународног ваздушног простора. Русија је издала саопштење по овом питању у складу са међународним правилима", поручују данас из руског Министарства одбране. 

Министарство још једном напомиње да је 14. марта у раним јутарњим сатима, око 9.30 часова по московском времену (односно, око 7.30 часова по средњеевропском времену), амерички дрон извео маневр услед којег је изгубио висину и сударио се са површином воде.

Из Москве и овај пут додају да руски борбени авиони Су-27 нису применили оружје и да ни на који начин нису ступили у контакт са овом летелицом.

image