Русија

Рјабков упозорио: Москва ће одговорити на америчка нуклеарна тестирања

Заменик министра спољних послова Русије каже да све дестабилизујуће акције Сједињених Држава могу имати глобалне последице, због чега ће бити све теже смањити стратешке ризике
Рјабков упозорио: Москва ће одговорити на америчка нуклеарна тестирањаGetty © Photo by South Korean Defense Ministry via Getty Images

Заменик шефа Министарства спољних послова Русије Сергеј Рјабков упозорио је да ситуација око Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних тестова изазива све већу забринутост ако Вашингтон одлучи да спроведе тестирање и да ће Москва бити принуђена да реагује на одговарајући начин.

"Ситуација је све озбиљнија. САД су одговорне зашто Споразум више од четврт века није ступио на снагу, чак су и демонстративно одустале од ратификације, а сада очигледно намеравају да наставе тестирања", рекао је Рјабков на конференцијама о разоружању у Женеви.

Према његовим речима, Москва неће остати равнодушна према свему што се тренутно дешава.

"Ако се Сједињене Државе ипак одлуче да предузму такав корак и буду прве које ће спровести нуклеарна испитивања, бићемо принуђени да адекватно одговоримо. Нико не треба да има илузије да се глобални стратешки паритет може уништити", нагласио је заменик министра.

Америчке деструктивне акције отежавају смањење стратешких ризика

Рјабков је додао да све дестабилизујуће акције Сједињених Држава могу имати глобалне последице, због чега ће бити све теже смањити стратешке ризике.

"Деструктивне акције Сједињених Држава и њених савезника не само да су подстакли тренутну кризу у Европи, већ представљају претњу Азијско-пацифичкој регији. У ствари, можемо разговарати о глобалној борби за нови светски поредак", навео је он.

Руски дипломата је истакао да је у том контексту све теже решавати питања контроле наоружања, као и смањење стратешких ризика.

"Ови задаци су директно повезани са објективном потребом за озбиљном надоградњом безбедносне архитектуре, чинећи је отпорнијом", рекао је дипломата.

Рјабков сматра да је захтев САД да траже приступ нуклеарним постројењима у Русији "врхунац цинизма".

"Ситуација се додатно погоршала захтевом САД да 'испитају' безбедност руских стратешких објеката проглашених у складу са Уговором СТАРТ, помажући кијевском режиму у извођењу оружаних напада на њих. Овакви захтеви су врхунац цинизма", нагласио је он.

НАТО жели прерасподелу равнотеже моћи на штету других

Како је навео дипломата, Северноатлантски савез је опседнут жељом да прерасподели равнотежу моћи у своју корист, а на штету безбедности других.

"Алијанса је опседнута жељом да прерасподели равнотежу моћи у своју корист, а самим тим и на штету безбедности других, и да обезбеди своју војно-стратешку супериорност уз претензије на глобалну доминацију", рекао је Рјабков.

Он је напоменуо да "Русија не може остати равнодушна како неке земље задиру у основне интересе других, изводе против њих субверзивне активности, покушавајући да изврше притисак, намерно стварајући ризике и подстичући ескалацију".

image