Русија

Лавров: Европа увек зажмури на једно око кад добије директиву из Вашингтона

Заједно са истомишљеницима, намеравамо да формирамо мултиполарни светски поредак заснован не на сили, већ на међународно-правној регулативи, навео шеф руске дипломатије у ауторском тексту за "Разведчик"
Лавров: Европа увек зажмури на једно око кад добије директиву из Вашингтонаwww.globallookpress.com © MFA Russia

Очигледно је да је ситуација у Украјини и око ње само једна од манифестација сукоба великих размера, повезаног са покушајима уске групе западних држава да обезбеде светску доминацију и преокрену објективни процес формирања мултиполарног света, написао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров у ауторском тексту за друштвено-политички часопис "Разведчик".

Поред Русије, претње и уцене добијају и многе друге државе. Према његовим речима, данас генерално нико није имун на "разбојничке нападе" Американаца и њихових НАТО полтрона.

Америка је прогласила стратешки задатак системског обуздавања Кине, подсетио је Лавров и додао да опака пракса мешања у унутрашње ствари суверених земаља не престаје.

Односи Русије са САД и ЕУ су данас на најнижем нивоу од окончања биполарне конфронтације, навео је руски дипломата.

После почетка Специјалне војне операције Запад је објавио тотални хибридни рат Русији, навео је Лавров и додао да је циљ Запада да порази Русију на бојном пољу, да уништи руску економију и поткопа политичку стабилност.

"Ако се Запад опамети и понуди наставак дијалога, водићемо се руским интересима. Сваки хипотетички споразум са западњацима мора да буде правно обавезујући и да обезбеди јасан механизам за праћење њихове примене", нагласио је Лавров.

Није Русија та која је гајила илузије о могућности "конвергенцији" са Европом, перспективи добијања "регистрације" у "заједничком европском дому", изградњи "заједничког простора" са ЕУ већ дуго време - сви ови слогани који су звучали из европских престоница испоставили су се као мит.

"Последњи догађаји јасно показују да обимне узајамно корисне трговинске, економске и инвестиционе везе између Русије и Европске уније нису одиграле улогу тзв. 'сигурносне мреже'. Чланице ЕУ су лако жртвовале енергетску сарадњу са нама, на којој се у великој мери заснивало њихово благостање. Потврђено је да европске елите, показујући потпуни недостатак независности, увек 'зажмуре на једно око' када добију упутства из Вашингтона, чак и ако то нанесе директну штету њиховим грађанима", приметио је Лавров.

Фокус глобалне економије, а затим и политике, наставља да се помера са евро-атлантског на евро-азијски континент, навео је он и додао да ЕУ не може више да претендује на политичко, економско и вредносно лидерство на евро-азијском простору.

Притом, Лавров је додао да ће Русија наставити да доприноси јачању глобалне безбедности и стабилности и политичком и дипломатском решавању бројних криза и сукоба.

"Заједно са истомишљеницима, намеравамо да постигнемо практичну примену принципа Повеље УН, укључујући суверену равноправност држава и немешање у њихову унутрашњу политику. Допринећемо демократизацији међународног живота, формирању обновљеног мултиполарног светског поретка заснованог не на сили, већ на међународно-правној регулативи", истакао је он.

image