Русија

Дума Русије: Забранити деловање Међународног кривичног суда у Хагу у Русији

Русија и пријатељске земље треба заједнички да одбију сарадњу са судом у Хагу, поручује председник Думе
Дума Русије: Забранити деловање Међународног кривичног суда у Хагу у Русијиwww.globallookpress.com © Vlad Karkov

Председник Думе Руске Федерације Вјачеслав Володин поручио је данас да сматра да је изузетно важно и стога неопходно да се деловање Међународног кривичног суда у Хагу комплетно забрани на територији Русије. 

"Морамо да направимо измене у закону и забранимо било какво деловање Међународног кривичног суда на територији наше земље, а такође да обезбедимо да они који буду сарађивали или подржавали овај суд сносе последице", написао је председник Думе на Телеграму.

Председник државе Владимир Путин мора да има овлашћење и право да заштити грађане Русије "на било који начин" уколико различите светске институције донесу одлуке које су у супротности са Уставом земље, рекао је он.

"Битно је и да се организујемо са пријатељским земљама и са њима постигнемо билатералне споразуме, којима ћемо заједнички да одбијемо сарадњу са судом у Хагу", додаје Володин.

Председник руске Думе је такође подсетио и да Сједињене Америчке Државе још од 2002. године имају закон о заштити својих војника, којим се забрањује да било који војник, политичар или амерички држављанин буде ухапшен и кривично гоњен од стране Међународног суда у Хагу. 

У случају да до тога ипак дође, Вашингтон је себи дао за право да започне војну интервенцију.

Подсетимо, суд је овог месеца издао налог за хапшење руског председника.

Москва је као одговор покренула кривични поступак против њега и упозорила да би хапшење Путина значило објаву рата.

image