Русија

Лавров: Актуелном светском поретку откуцава последњи сат

Недавни сусрет кинеског и руског председника су пример и доказ целом свету да је дошао крај методи "завади па владај" у међународним односима, рекао је руски министар спољних послова
Лавров: Актуелном светском поретку откуцава последњи сат© Tanjug/ Russian Foreign Ministry Press Service

Русија трпи агресију западних земаља које се нацизмом боре против нас, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на састанку Управног одбора Фондације Александар М. Горчаков, која носи име по некадашњем министру спољних послова Русије.

"Западњаци користе украјинске неонацисте. То је њихов метод борбе против Русије. Злоупотребљавају нацизам против нас, служећи се оним снагама које су спремне да ову теорију спроведу у дело. Нашли су врло способне извршиоце своје воље у лику нацистичког режима у Украјини", рекао је Лавров.

Према његовим речима, Руска Федерација ће се свим средствима борити не само да заштити своје сународнике који већ низ година трпе агресију украјинских власти, већ и за очување руске државности.

"Нико не треба да сумња - на све непријатељске акције реаговаћемо оштро, користећи сва расположива средства", казао је он.

Лавров је подсетио на речи руског председника Владимира Путина који је недавно приметио да су прогнозе западних политичара на крах Русије биле лоше, колико је руски социјални и економски систем био издржљив и колико је руководство државе било пожртвовано зарад испуњења циљева и благостања друштва.

Према речима руског дипломате, многе земље глобалног југа, које представљају светску већину, у Русији виде партнера са којим желе да сарађују. Те земље су, наставио је Лавров, свесне да актуелном светском поретку откуцава сат, и да ће њихова будућност зависити од садашњих решења.

Запад и даље жели да живи на рачун других, као и пре 50 година, колонијалним и неколонијалним методама покушавају да сачувају своју хегемонију, приметио је он. Међутим, и Кина, и Африка, и Азија, и Индија, и Латинска Америка, добро знају о чему се ради, и неће да наштете својим националним интересима зарад западне хегемоније, нагласио је Лавров.

"Савремени свет је мултиполаран и мало ко жели да извлачи кестене из ватре за бивше метрополе, да жртвује своје националне интересе зарад златне милијарде. Сасвим је природно да се око три четвртине светских држава није придружило антируским санкцијама, све су заузеле уравнотежену позицију о Украјини", казао је он.

Недавни сусрет кинеског и руског председника су, према његовим речима, пример и доказ целом свету да је дошао крај методи "завади па владај" у међународним односима.

Русија има сараднике и пријатеље у многим државама, рекао је Лавров и додао да и на Западу има многих који симпатишу Русију и њену културу. У многим западним државама, казао је руски дипломата, отварају се русофилска друштва која поштују вредности које Русија негује, мислећи на традиционалне, културне, моралне и породичне вредности.

У случају да се Запад пробуди, Русија ће разматрати даљу сарадњу, користећи се притом својим условима и поштујући своје интересе, истакао је Лавров.

image