Русија

Лавров: Од САД нас више ништа не чуди, прешли су све границе

Вашингтон је прешао све дипломатске и моралне границе како би задржао доминантан положај у свету, каже шеф руске дипломатије
Лавров: Од САД нас више ништа не чуди, прешли су све границе© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров рекао је данас да се од Сједињених Америчких Држава може очекивати било шта, јер су прешли све границе пристојности како би остварили своје циљеве и задржали доминантан положај у свету.

"Прешли су све дипломатске, моралне и друге границе", појаснио је министар за "Росија 1", коментаришући изјаву америчке стране да би позивање на мир за време посете кинеског лидера Москви било недопустиво.

Координатор за стратешке комуникације при Белој кући Џон Кирби рекао је раније током недеље да би било какви позиви на мир након сусрета двојице лидера, Владимира Путина и Си Ђинпинга, били недопустиви, јер би то "ратификовало територију коју је Русија до сада освојила и Путину дало још времена да испланира нови напад". Си Ђинпинг се, подсетимо, почетком недеље налазио у дводневној посети Москви и то је била његова прва међународна посета некој земљи након што је по трећи пут изабран за лидера Народне Републике Кине.

Према речима Лаврова, председници Кине и Русије током последњег сусрета разговарали су и о овој изјави која је дошла из САД-а. 

Ипак, коментаришући начин на који се Пекинг одупире притисцима са Запада, руски министар је додао да "се кинеска страна држи традиције велике цивилизације, која је стара више од 1.000 година".

"Кина је за све те године изградила свој стил, а он укључује достојанство, дубоку анализу свега што се дешава и не предузимање исхитрених корака. Али, наравно, кинеска страна долази до јако дубоких закључака", закључио је Лавров. 

image