Русија

Путин: Пораст руске економије, ниска стопа незапослености (ВИДЕО)

Руски председник на састанку са члановима владе
Путин: Пораст руске економије, ниска стопа незапослености (ВИДЕО)© Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Руски председник Владимир Путин изјавио је да руска економија показује позитивну динамику, између осталог и кроз развој слободних огранака западних компанија.

Путин је истакао чињеницу да руска економија почиње да се развија по новом моделу. 

"Познато је да руска економија од јула прошле године показује позитивну динамику, укључујући и због развоја пословних огранака западних компанија на нашем тржишту, због оних који су напустили наше тржиште, као и због активног развоја односа са земљама Истока и Југа", рекао је Путин на састанку са члановима владе. 

Руски лидер је навео да без обзира на то, руски званичници не треба да се опусте и да је неопходно обезбедити економски суверенитет, док је водећи фактор привредног раста стални пораст домаће тражње.

Према његовим речима незапосленост у Руској Федерацији остаје рекордно ниска, али то не значи да су сви проблеми на тржишту рада решени.

"Незапосленост у Русији је рекордно ниска, али то не значи да су сви проблеми на тржишту рада решени. Генерално се постављају питања о квалитету послова, а у појединим регионима и локалитетима стопа незапослености је много већа од републичког просека", истакао је он.

Путин је додао да је неопходно да се подрже и ојачају позитивни трендови у руској привреди, повећа њена ефикасност, обезбеди технолошки, кадровски и финансијски суверенитет.

Руски председник је позвао да се спречи убрзање инфлације или њено претерано успоравање, као и да динамика домаће тражње треба да одговара циљаној инфлацији.

"Динамика домаће тражње треба да одговара инфлационим циљевима Руске банке. Важно је спречити или њено убрзање или прекомерно успоравање. Нећу давати најновије податке о инфлацији, али и сами то добро знате", рекао је он.

Повећање обима спољнотрговинског промета са великим иностраним партнерима

Што се тиче спољнотрговинског промета, његови обим са нашим главним партнерима расте, рекао је руски лидер.

"Након фебруарских резултата повећан је обим утовара на железници, а прелиминарни подаци за март 2023. указују на даље побољшање ове динамике. Ово је, као што знамо, веома добар показатељ шта се дешава у стварном животу", нагласио је он и додао да се то дешава, између осталог, "захваљујући реструктурирању логистике".

Према његовим речима, финансијски систем Руске Федерације треба да игра велику улогу у задовољавању потреба извозника како би заменили западне компаније које су се повукле са руског тржишта.

"Кључно питање за покретање бизнис идеја је финансирање и из банкарског сектора и са берзе. Говоримо пре свега о капиталу или такозваном мезанин финансирању. Данас се ови алати не користе довољно. Од банака, целог финансијског система се тражи више средстава за развојне пројекте и посебно за иницијативе брзорастућих технолошких компанија", прецизирао је председник.

image
VV inauguration
banner