Русија

Рјабков: Све дужа листа америчких прекршаја споразума СТАРТ

Ако су желеле да се уздрже од дељења података, САД су, према речима руског дипломате, једноставно требале да се повуку из споразума или да формално обуставе рад, као што је то учинила Русија
Рјабков: Све дужа листа америчких прекршаја споразума СТАРТ© Tanjug/ Martial Trezzini/Keystone

Сједињене Америчке Државе су прошириле листу прекршаја Уговора о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ) тако што су одбиле да Русији проследе шестомесечне податке из тог споразума, рекао је заменик министра спољних послова Руске Федерације Сергеј Рјабков, преносе "Известија".

САД су саопштиле руској страни да ће се, у недостатку потврде о спремности Москве да подели податке Вашингтону, уздржати од ове обавезе, казао је Рјабков.

Притом, наставио је он, Стејт департмент је све време тврдио да ће се главне одредбе споразума и даље испуњавати.

"Видећемо како ће се то спровести у пракси. За сада са жаљењем констатујемо да су САД прошириле листу прекршаја уговора", закључио је руски дипломата.

Наиме, како је рекао Рјабков, иако је Русија напустила СТАРТ, Америка нема право да једноставно престане да шаље податке који су Уговором договорени.

Ако су желеле да се уздрже од дељења података, САД су, према речима руског дипломате, једноставно требале да се повуку из споразума или да формално обуставе рад, као што је то учинила Русија.

"Ни једно ни друго није спроведено, односно САД су поново показале да су грубо прекршиле своје обавезе из СТАРТ-а", рекао је он.

СТАРТ је једини руско-амерички режим контроле нуклеарног наоружања који истиче 2026. године. Москва и Вашингтон су почели да договарају параметре будућег споразума о ограничењу нуклеарног наоружања, али је дијалог прекинут након почетка специјалне војне операције у Украјини.

Руско Министарство спољних послова је саопштило да ће Русија наставити да поштује стратешка офанзивна ограничења упркос суспензији споразума Нови СТАРТ, како би одржала довољан степен предвидљивости и стабилности у нуклеарној ракетној сфери.

Суспензију Споразума МСП Русије је објаснило политиком САД која је усмерена на подривање националне безбедности Русије, што је у директној супротности са основним принципима и схватањима садржаним у преамбули СТАРТ-а, на којој се заснива уговор и без којих не би ни био закључен.

"Вашингтон је дуго и грубо кршио централне одредбе СТАРТ-а, нелегитимно је напуштао више од 100 тачака Уговора. Притом, руској страни није дато да поуздано провери да ли су резултати такве конверзије у складу са захтевима СТАРТ-а", наведено је у званичном саопштењу Министарства.

image
VV inauguration
banner