Русија

Москва изнела Кијеву захтеве за примирје, уз старе има и неколико нових

Заменик министра спољних послова навео је десет корака које Кијев мора да предузме пре прекида непријатељстава
Москва изнела Кијеву захтеве за примирје, уз старе има и неколико нових© Tanjug/AP Photo/Libkos

Заменик руског министра спољних послова Михаил Галузин понудио је листу од десет тачака које влада у Кијеву треба да испуни да би непријатељства престала.

У разговору за РТВИ, Галузин је рекао да ће будућност саме Украјине зависити од тога колико ће брзо Кијев и његови западни савезници прихватити реалност.

Да би дошло до примирја, украјинске морају да се повуку, а Запад мора да обустави све испоруке оружја Кијеву, рекао је Галузин.

Неколико других услова које је навео је на столу од ескалације непријатељстава у фебруару 2022, као што су демилитаризација и денацификација Украјине, обећање да се никада неће придружити ЕУ или НАТО-у и афирмација ненуклеарног статуса Кијева. Други је додат у октобру 2022. и укључује признавање нове територијалне реалности – односно одлуке Херсона, Запорожја Доњецка и Луганска да се придруже Русији.

Заштита руског језика и права грађана који говоре руски, као и свих других етничких група у Украјини, такође су се нашли на Галузиновом списку. Званичник је рекао да Украјина треба да поново отвори границу са Русијом и обнови правни оквир односа са Москвом и другим бившим совјетским републикама, којих се одрекла након пуча 2014. који су подржале САД.

Први пут, Москва је затражила укидање свих антируских санкција и "повлачење тужби и обуставу гоњења против Русије, њених појединаца и правних лица", вероватно укључујући недавне налоге Међународног кривичног суда (МКС) за председником Владимиром Путин и комесарке за права детета Марије Лвове-Белове.

Последњи захтев на листи је да Запад плати реконструкцију цивилне инфраструктуре коју је украјинска војска уништила од 2014.

Мирна будућност Украјине зависи од поштовања права њеног руског становништва, обнављања пријатељских односа са свим суседима и враћања свом темељном принципу неутралног и ванблоковског статуса, садржаном у декларацији о независности из 1990. године, рекао је Галузин.

"Будућност територија данашње Украјине треба да одређују сами становници ове земље", рекао је Галузин за РТВИ, напомињући да то укључује "Украјинце, Русе, Јевреје, Мађаре, Молдавце, Бугаре, Румуне, Пољаке и Грке".

Москва једноставно неће толерисати "отворено антируску државу, без обзира на њене границе", као суседа, рекао је Галузин. "Ни Русија, нити било која друга држава, то не би прихватиле са становишта безбедности."

"Мировна платформа" коју је усвојила влада у Кијеву укључује потпуно повлачење Русије са свих територија које Украјина сматра као своје, исплату репарација и суђења за ратне злочине за војно и политичко руководство у Москви.

image