Русија

Рјабков: Обновићемо СТАРТ ако се САД помере са антируске позиције

Односи између Москве и Вашингтона доживели су колапс, тачније они су уништени, рекао је заменик министра спољних послова Русије
Рјабков: Обновићемо СТАРТ ако се САД помере са антируске позиције© Tanjug/Martial Trezzini/Keystone

Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков поручио је да Уговор о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ) може бити обновљен, али да је неопходно да се Вашингтон помери са своје антируске позиције и почне да "показује клице" ревизије курса.

"СТАРТ није номинално уништен, нити ликвидиран. Формално он постоји на папиру, али смо га суспендовали. Тако смо добили додатне могућности за себе, како да обезбедимо сопствену безбедност. Може се обновити, али за то је неопходно да се Американци у правом смислу речи помакну са своје садашње деструктивне антируске позиције", рекао је Рјабков у емисији на ТВ каналу Русија 24.

Подсетимо, руски председник Владимир Путин у обраћању Федералној скупштини, саопштио је да Русија обуставља учешће у руско-америчком споразуму о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ-3), истичући да се та земља не повлачи из тог споразума. 

О уласку Финске у НАТО 

Рјабков је додао да ће Русија деловати на улазак Финске у НАТО у складу ситуацијом и да ће објавити узвратне мере кад буде прави тренутак. 

"Русија ће реаговати на улазак Финске у НАТО, а свој одговор ћемо накнадно објавити. Али безбедност ових северних земаља неће се повећати, већ ће ослабити услед ове акције", рекао је он.

Запад да не провоцира Москву 

Руски дипломата је навео да што се тиче размештања руског тактичког нуклеарног оружја у Белорусији, западне земље треба да реално сагледају шта се дешава и да не провоцирају Москву.

"Наши противници само морају реално да сагледају шта се дешава око њих. Немојте ескалирати, немојте нас провоцирати, јер се ствар може завршити таквим обртима, о којима се, у принципу, сада може само хипотетички разговарати", навео је он.

Подсетимо, претходно је руски председник Владимир Путин рекао да су се Москва и Минск договорили да ће, без кршења међународних обавеза, распоредити тактичко нуклеарно оружје у Белорусији. Путин је у интервјуу објаснио да "Русија не преноси своје нуклеарно оружје у Белорусију, већ ради оно што САД раде деценијама, пошто Американци уче своје савезнике  користе овај тип оружја ако је потребно".

Према његовим речима, изградња складишта за тактичко нуклеарно оружје у Белорусији биће завршена 1. јула.

Односи Русије и САД доживели колапс

Рјабков је напоменуо да су односи Русије и САД доживели колапс, односно да су уништени.

"Видели смо колико се радикално променио амерички курс од потписивања уговора СТАРТ, од тренутка када је ратификован. Какав је наш однос био са Сједињеним Државама 2010. године, какав за време администрације Барака Обаме, затим Трампа, па Бајдена... Стање наших тренутних односа је колапс, они су уништени", закључио је он.

image