Русија

Захарова: Политичко лицемерје Запада посебно се види на примеру лажне бриге за права новинара

Од убиства Татарског нико од западних "чувара" слободе медија и безбедности новинара није упутио реч осуде, како би изразили макар елементарно саосећање према жртви, каже Марија Захарова
Захарова: Политичко лицемерје Запада посебно се види на примеру лажне бриге за права новинараwww.globallookpress.com © MFA Russia

Ратни извештач Владлен Татарски је доказао да је фронт данас свуда: у ратној зони, у позадини, у градовима, у срцима и у умовима, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Он је толико пута био на ивици смрти на бојном пољу, а погинуо је у центру мирног Санкт Петербурга од руке терористе, који је, према извештајима, деловао по инструкцијама украјинских специјалних служби", написала је Захарова на Телеграму опраштајући се од Татарског који је данас сахрањен.

Она је напоменула да за шест дана од убиства Татарског нико од западних "чувара" слободе медија и безбедности новинара није упутио реч осуде, како би изразили макар елементарно саосећање према жртви.

"Али морално деградирана осумњичена за убиство изазива код њих много више симпатија. На Западу покушавају да је укалупе у слику жртве. У почетку, тај напад је имао очигледне карактеристике злочина под лажном заставом - још једна представа, техника коју Запад толико воли", наводи Захарова и подсећа да је о томе говорио и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Захарова напомиње да ових дана има оних који, трљајући руке од весеља, дају изјаве које се правним језиком недвосмислено могу квалификовати као јавно оправдање тероризма.

"Патолошко лицемерје је дуго била политичка традиција западног либерализма, његов безусловни рефлекс. То је посебно видљиво на примеру потпуно лажне бриге за права новинара и медија", наводи портпаролка руског Министарства спољних послова.

Подсећа како је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ, којег назива "баштованом", забринут за судбину ухапшеног дописника "Волстрит џорнала" Евана Гершковича и наводи Борељову изјаву како новинари треба да буду слободни да се баве својом професијом и да заслужују заштиту.

"Шта?! Не верујем да једна иста особа тражи слободу за новинаре, а све време није рекао ни пола речи о Марату Касему, који је од јануара у летонском затвору искључиво због својих уверења, или чак и о Џулијану Асанжу коме се већ дуги низ година ругају. Борељ и његови другови о свему томе ћуте", напомиње Захарова.

Додаје да је у Европској унији, само током прошле године медијско присуство РТ, "Спутњика" и неколико руских канала укинуто, да су редакције РТ у Немачкој, Француској и низу других држава банкротирали, као и да су на Балтику локални руски медији скоро збрисани. За све то време, каже Захарова, функционери ЕУ настављају да брбљају о заштити права медија и покушавају да подуче друге.

"Либерално лицемерје претворило је политику Запада у покретну траку мизантропије. Прво, свесно ћутање о убиствима Владлена Татарског, Дарије Дугине, Олега Клокова, следећи корак је оправдање насиља над 'погрешним' новинарима. По свему судећи, неће се ту зауставити", закључује Захарова.

image