Русија

Москва: Оланд и Меркелова осам година заваравали Русију уместо да су Кијев терали на мир

Увек су обмањивали и сами смо се више пута суочавали са лажима – једно говоре, друго раде, треће подразумевају, уместо да су Украјину подстакли да седне за преговарачки сто са својим народом, поручује Валентина Матвијенко
Москва: Оланд и Меркелова осам година заваравали Русију уместо да су Кијев терали на мирwww.globallookpress.com © Rainer Jensen/dpa

Бивши француски председник Франсоа Оланд и бивша немачка канцеларка Ангела Меркел већ осам година обмањују Русију да би припремили Украјину за сукоб, говорећи о својој привржености споразумима из Минска уместо да заиста терају Украјину на мир, изјавила је председница Савета Федерације Русије Валентина Матвијенко.

"Увек су обмањивали! Више пута смо се суочавали једноставно са лажима – једно говоре, друго раде, треће подразумевају. А та признања: и Меркелова и Оланд да су нас обмањивали свих ових осам година, уместо да терају Украјину на мир, да седне за преговарачки сто са својим народом, они су то време искористили да напуне Украјину оружјем и припреме оружани напад на Донбас и Крим", рекла је Матвијенко за телевизију "Русија 1".

Она је истакла да је управо из тог разлога "једноставно била неизбежна" Специјална војна операција Русије у Украјини.

"А да таква одлука није донета, последице би за нас биле катастрофалне", додала је.

Матвијенко је додала да су у Русији заиста веровали да су лидери држава Нормандијског формата "озбиљни политичари и да схватају одговорности за последице".

"Али сумњали смо да то није искрено и схватали да би, да су желели мировне преговоре, присилили Кијев. Али, напротив, они су позивали Кијев да се припреми за оружано заузимање територија и чинили све да ојачају оружане снаге", закључила је Матвијенко.

Подсетимо, бивши председник Француске Франсоа Оланд признао је у разговору са руским пранкерима Вовом и Лексусом, да је потписивање Минских споразума 2014. и 2015. године режирано је како би се Кијеву дало времена да се припреми за рат за који су сви знали да следи.

Оланд је рекао да је део јавности мислио да је руски лидер Владимир Путин овим договорима желео да добије на времену, али да то није истина. Време је, како је нагласио, било потребно Кијеву, а не Москви.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да су се преговори између Руске Федерације и Украјине о споразумима из Минска били камуфлажа за припрему Кијева за насилно решење проблема.

"Чињеница да је барем у завршној фази постојао одређени песимизам, када смо видели право понашање Кијева, Берлина, Париза, било је јасно да они покушавају да сруше редослед обавеза што је било од кључног значаја", рекао је Песков.

image
VV inauguration
banner