Свет

Заменик министра спољних послова Украјине: Мински споразуми пропали због себичности Немачке

Било је много разлога зашто су пропали и Минск и Нормандијски формат, али један од главних је био то што се Берлин никада није потрудио да, у складу с Бизмарком, постане поштен посредник, каже Андреј Мелник
Заменик министра спољних послова Украјине: Мински споразуми пропали због себичности Немачкеwww.globallookpress.com © Michael Kappeler/dpa

Бивши украјински амбасадор у Немачкој и заменик министра спољних послова Украјине Андреј Мелник изјавио је да су један од главних разлога "неуспеха" Минских споразума заправо били "себични интереси" Немачке.

"Зашто је Минск пропао? Зашто је Нормандијски формат пропао? Било је много разлога, али један од главних је био то што се Немачка никада није потрудила да, у складу с Бизмарком, постане 'поштен посредник'. Интереси неутралног посредника су били превише помешани са сопственим себичним интересима, који су на крају дошли до изражаја", рекао је Мелник у интервјуу за канал "РБЦ".

Он сматра да је Берлин, уместо да тражи спровођење Минских споразума од Москве, одлучио "да не иритира Русе".

Мелник је познат по својим грубим опаскама. Подсетимо, раније је упоредио немачког канцелара Олафа Шолца са "увређеном кобасицом од џигерице" (касније је изразио жаљење због ових речи), а нешто пре тога је био критикован због величања украјинског нацистичког колаборационисте Степана Бандере.

Мелник је такође изгрдио Елона Маска због мировног плана за Русију и Украјину који је предложио амерички бизнисмен. По повлачењу са службе у Берлину, Мелник је упркос скандалима именован за заменика министра спољних послова.

Украјински председник Владимир Зеленски је раније у интервјуу за "Шпигл" признао да је и сам рекао немачкој канцеларки Ангели Меркел и француском председнику Емануелу Макрону да су споразуми из Минска "немогући" и да не планира да их примени. Пре тога, Меркелова (која је била немачка канцеларка од 2005. до 2021.) рекла је да је "споразум из Минска из 2014. био покушај да се Украјини купи време да постане јача".

image