Русија

Кинески министар одбране посетиће Русију од 16. до 18. априла

Коментаришући предстојећу посету, портпарол кинеског Министарства одбране рекао је новинарима да сарадња оружаних снага Русије и Кине доприноси актуелним руско-кинеским односима: свеобухватном и стратешком партнерству
Кинески министар одбране посетиће Русију од 16. до 18. априлаwww.globallookpress.com © Vlad Karkov

Кинески министар одбране Ли Шангфу требало би да у недељу допутује у Русију у четвородневну посету, на позив свог руског колеге Сергеја Шојгуа, преноси "Спутњик интернешенел".

Портпарол Министарства одбране Кине Тан Кефеи изјавио је да посета Ли Шангфуа Русији долази усред новог напретка у војној сарадњи између Пекинга и Москве.

Министарство одбране Русије је у петак саопштило да ће "кинески министар одбране генерал-пуковник Ли Шангфу боравити у званичној посети Русији од 16. до 18. априла 2023. године."

"Ово је његово прво инострано путовање након што је у марту 2023. именован за шефа кинеског војног ресора. Током посете планирани су разговори између руског министра одбране Сергеја Шојгуа и његовог кинеског колеге", наводи се у саопштењу руског Министарства одбране.

На састанку ће се разговарати о стању и изгледима билатералне сарадње у области одбране, као и о актуелним питањима глобалне и регионалне безбедности, додаје се у саопштењу.

Коментаришући предстојећу посету, Тан је рекао новинарима да сарадња оружаних снага Русије и Кине доприноси актуелним руско-кинеским односима: свеобухватном и стратешком партнерству.

Портпарол кинеског Министарства одбране Тан Кефеи је, такође, истакао да су оружане снаге двеју земаља у последњих неколико година направиле нови напредак у "стратешким комуникацијама, заједничким вежбама и практичној сарадњи."

Кинеском министру одбране раније су изречене санкције САД због промовисања војне сарадње Кине са Русијом.

Његови разговори са Шојгуом уследиће након прошломесечне посете председника Кине Си Ђинпинга Русији, када је са руским колегом Владимиром Путином разговарао о низу хитних питања, укључујући и сукоб у Украјини и санкције западних земаља Русији.

САД и њихови савезници увели су пакете антируских санкција убрзо након што је Москва започела своју Специјалну војну операцију у Украјини. Према Путиновим речима, ове санкције су на крају имале негативан ефекат по оне који су их увели.

image