Русија

Папа Русима и свим православцима честитао Васкрс: Нека Господ благослови ваш народ

Поглавар Римокатоличке цркве пожелео Русима мир и благослове Господа Исуса Христа и Пресвете Богородице
Папа Русима и свим православцима честитао Васкрс: Нека Господ благослови ваш народwww.globallookpress.com © IMAGO/ULMER

Папа Франциско честитао је руском народу и свим православним грађанима Руске Федерације празник Христовог Васкрсења, пожелевши им благослове Господа Исуса Христа и Пресвете Богородице, јављају "РИА Новости". 

"Свој својој православној браћи честитам Васкрс. Нека је срећан Васкрс целом руском народу! Молим се за сву православну браћу и сестре различитих националности да Васкрсли Господ буде близу сваког од њих и да нам подари дар мира. Нека Господ благослови ваш народ, а Богородица нека га сачува!", написао је поглавар Римокатоличке цркве у писму упућеном председнику Светског савеза старовераца, Леониду Севастјанову . 

Православни верници данас широм света славе један од најрадоснијих хришћанских празника. 

Честитке је руском народу традиционално упутио и председник Руске Федерације Владимир Путин. Он је истакао да данашњи празник инспирише верни народ на добра дела и помаже да друштво не заборави на морална начела и праве вредности, истакавши да у свему томе посебну улогу има пре свега Руска православна црква.

Подсетимо, папа Франциско је изјавио да је вољан да посредује између Украјинске православне цркве (УПЦ) и Православне цркве Украјине(ПЦУ) у решавању спора око Кијевско-печерске лавре, рекао је за ТАСС председник Светске уније старовераца Леонид Севастјанов који је уједно и лични пријатељ римског понтифа.

Поглавар католичке цркве, како је он навео, поручио је да би могао да помогне да две заједнице успоставе контакт, али и да можда помогне канонској УПЦ да одбрани своје позиције.

"У случају лавре, он је позвао на поштовање светости тог места и заустављање садашњих акција, али нема правни механизам преко кога би могао да интервенише. Он може само да позива на мир, дијалог и преговоре", објаснио је Севастјанов. 

 

image
VV inauguration
banner