Русија

Патријарх Кирил: Молимо се за тугу братских народа и за све учеснике СВО

Речима Светог Николаја Охридског и Жичког Руска православна црква данас подсећа на значај и прави смисао Васкрсења Христовог
Патријарх Кирил: Молимо се за тугу братских народа и за све учеснике СВОwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Патријарх московски и целе Русије Кирил позвао је вернике да "на светли празник Васкрс" упуте молитве Богу за све оне који се налазе у зони Специјалне војне операције како би њихова туга била утешена, а на том подручју био успостављен "трајан и праведан мир". 

"На светли празник Васкрса, наше посебне молитве усмерене су ка Богу за људе који се налазе у зони ратних дејстава. Ми, као хришћани, не можемо бити равнодушни према несрећи наше браће и сестара, чија су срца опечена ватром међусобног сукоба и зато се молимо Господу да утеши сваку тугу и дарује братским народима који су потекли из јединствене Дњепровске крстионице трајан и праведан мир", саопштила је Руска православна црква (РПЦ).

Поглавар РПЦ је напоменуо и да баш као "што је животни пут Спаситеља био пун потешкоћа и жртвене љубави према људима, тако смо и ми позвани да будемо као Он и да служимо ближњима". "Било која, па и најмања врлина, превазилажење сопственог егоизма у корист другог човека приближава нас Богу – извору живота и бесмртности, и самим тим нас чини срећнијим", поручио је патријарх. 

Патријарх је подсетио и на речи Светог Николаја Охридског и Жичког који је за време овоземаљског живота у делу "Мисли о добру и злу" написао да је Васкрсење Христово знак да су добро и живот јачи од свог зла на овом свету и смрти.

"Христос васкрсе, што значи да је живот јачи од смрти. Христос васкрсе, што значи да је добро јаче од зла. Христос васкрсе, што значи да су све наде хришћана оправдане. Христос васкрсе, што значи да су све животне потешкоће решене", подсећа данас РПЦ, цитирајући познатог владику и српског светитеља.

Данас раније је саопштено да је авион са Благодатним огњем полетео је из Јерусалима за Русију, који је претходно сишао у Јерусалиму, у храм Гроба Господњег, а патријарх Јерусалимски Теофил III је дочекао ову светињу.

Иначе, Благодатни огањ из Јерусалима допрема руска делегација Фонда Андреја Првозваног, и стићи ће из Јерусалима у Русију 16. априла специјалним авионом.

Благодатни огањ ће бити пребачен у Храм Христа Спаситеља током ноћног богослужења а затим подељен у још 11 престоничких храмова.

Осим у Русију, пламен Благодатног огња се, након данашњег силаска, преноси и у друге православне земље: Србију, Грчку, Украјину и Грузију. 

image