Русија

Путин честитао Васкрс: Овај предиван празник нас инспирише на добра дела

Руски лидер захвалио се Руској православној цркви и другим конфесијама за њихов допринос очувању института породице и културног и историјског наслеђа Русије, истакавши да је духовна подршка данас посебно важна, јер се земља суочава са озбиљним изазовима
Путин честитао Васкрс: Овај предиван празник нас инспирише на добра дела© Tanjug/Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Председник Руске Федерације Владимир Путин честитао је данас свим православним хришћанима и грађанима Русије Васкрсење Христово. 

Путин је истакао да овај диван празник који, како је казао, "сви волимо" улива наду, инспирише верни народ на добра дела и помаже да друштво не заборави на морална начела и праве вредности.

"Предивни Васкрс – празник који сви воле, даје верницима наду, подстиче на добре мисли и дела и служи за афирмацију високих моралних идеала и вредности у друштву". 

Посебно је нагласио важност Руске православне цркве, али и других конфесија, које заједно раде на очувању културног идентитета многонационалне Руске Федерације и института породице. 

"На овај празнични дан, са осећањем дубоког задовољства, желим да истакнем стваралачку, истински подвижничку делатност Руске православне цркве и других хришћанских конфесија, усмерену на очување нашег најбогатијег историјског и културног наслеђа, решавање кључних друштвених проблема, јачање институција породице, васпитање младих, хармонизацију међурелигијских и међунационалних односа. Црква је увек била заједно са народом, делила са њим радости и недаће. И данас се, пред озбиљним изазовима, активно укључује у дела милосрђа и доброчинства, помажући људима да нађу снажну духовну подршку", поручио је руски лидер. 

Путин је посебну честитику упутио и Патријарху московском и целе Русије Кирилу у којој му се захвалио за "неуморни подвижнички труд који је усмерен на очување непролазних историјских, духовно-моралних, породичних вредности", али и за његов допринос васпитавању омладине. 

"Дуги низ година ваша мудра пастирска реч позивала је на милост, доброту и правду, помажући људима да нађу јаку духовну подршку. Данас, када се суочавамо са озбиљним изазовима, ово је посебно важно", написао је Путин. 

Лукашенко: Желим вам мира и здравља, а за остало ћемо се снаћи

И председник Белорусије Александар Лукашенко честитао је свом народу празник Христовог Васкрсења. Он је верном народу пожелео мира и здравља, јер све остало, како је казао, се може купити, али не и здравље. 

Он је искористио прилику да се осврне на актуелну ситуацију у свету, рекавши да се јасно види шта се данас дешава око Белорусије и додавши да ће бити неопходно уложити огромне напоре да би се мир сачувао у земљи.

"Ако будемо радили свој посао, ако свако буде одрадио свој део, сачуваћемо мир. Урадићемо нешто невероватно. У овој ситуацији, када све са стране ври, ми ћемо сачувати мир на овој земљи", рекао је Лукашенко грађанима, који су данас заједно са њим присуствовали празничној служби. 

Председник је додао и да данас "многи, не знајући и не схватајући шта ће бити сутра, не праве дугорочне планове". Ипак, он је своје грађане уверио да ће сутра, како је нагласио, "све бити добро". "У то будите сигурни", закључује он.

image
VV inauguration
banner