Русија

"Блумберг": Раст руског извоза нафте отвара сумње о смањењу производње

До повећања извоза дошло је чак и у лукама на западу земље, где се очекивало да се осете последице најављеног смањења производње
"Блумберг": Раст руског извоза нафте отвара сумње о смањењу производњеwww.globallookpress.com © Antonio Sempere

Руски извоз сирове нафте је порастао на више од 3 милиона барела дневно, што је показало да је нагли пад од претходне недеље био краткотрајан, пише "Блумберг".

Проток из руских лука повећао се за 540.000 барела дневно, чиме је надокнађено нешто мање од половине прошлонедељног губитка, показују подаци о праћењу танкера које је прикупио "Блумберг". 

Московско министарство енергетике саопштило је да је производња у марту смањена за 700.000 барела дневно и да су испоруке претходне недеље биле у складу са мањим обимом производње. 

Али, повећање извоза прошле недеље доводи у сумњу тврдње о смањењу производње, нарочито ако се има у виду да је до повећања извоза дошло у лукама на западу земље, где се очекивало да се осете последице смањења, оцењује "Блумберг".

Обим трговине смањен је једино у региону Пацифика, одакле је најмање растојање до преосталих купаца Русије, а извозне цене највише.

Преусмеравање токова сирове нафте која је раније одлазила у Пољску и Немачку кроз нафтовод "Дружба" повећало је испоруке морем на око 3,32 милиона барела дневно почетком године, у поређењу са 2,94 милиона барела дневно крајем 2022. године.

Крајем 2022. године заустављен је извоз у Немачку, а крајем фебруара обустављене су испоруке у Пољску. 

Сирова нафта на бродовима који иду ка Кини и Индији, плус нешто мање количине које одлазе у Турску и одређене количине на бродовима за које још није утврђено коначно одредиште, у последње четири недеље вратили су се на укупно 3,31 милион барела дневно. 

Предвиђања кажу да ће већина бродова који немају дефинисано одредиште и који се крећу ка Суецком каналу завршити у Индији, док ће се они који су укрцани на веома велике бродове за превоз сирове нафте на северној обали Марока или у Атлантику упутити у Кину.

Пребацивање терета са једног брода на брод на Медитерану се наставља, што је било најочигледније код Сеуте у северној Африци и грчког града Каламате. Од почетка године између бродова на те две локације пребачено је најмање 60 терета.

image