Русија

Кремљ: Сеул заузео непријатељски став

Слање оружја Кијеву ће само индиректно показати да је одређена земља у некој фази укључена у сукоб, рекао је Песков
Кремљ: Сеул заузео непријатељски став© Tanjug/ Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Све више земаља покушаће да се увуче у сукоб у Украјини, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући изјаву јужнокорејског председника Јун Сук Јола о могућој војној помоћи Украјини.

"У томе нема ништа суштински новог. Сеул је, и у погледу санкција и уопште, заузео непријатељски став. Ово је само наставак. Нажалост, све више земаља ће бити увучено у сукоб. Слање оружја ће само индиректно показати да је одређена земља у некој фази укључена у сукоб", рекао је Дмитриј Песков.

Раније је јужнокорејски председник Јун Сук Јул рекао за Ројтерс да би Сеулу било тешко да, ако се у Украјини појави ситуација коју "међународна заједница не може да толерише", Кијеву пружа само хуманитарну или финансијску подршку, већ би размислио о војној помоћи Украјини.

Запад би, уместо да неосновано оптужује Русију, могао да посвети више пажње истрази терористичких напада на Северни ток, рекао је Песков и додао да су изјаве о руским плановима за саботажу у Европи нетачне.

Медији су раније објавили детаље заједничке истраге новинара Данске, Норвешке, Финске и Шведске, у којој се наводи да Русија припрема могућу саботажу на енергетским објектима у нордијским земљама.

"Медији поменутих земаља су направили грешку приликом истраге, опет безразложно више воле да за све криве Русију. Препоручујемо им да више пажње посвете теми терористичког напада на Северни ток и потреби за транспарентном, што скоријом и детаљном међународном истрагом терористичких напада без преседана", рекао је Песков током разговора са новинарима.

Русија најоштрије осуђује акције украјинске полиције у Кијевско-печерској лаври, истакао је Песков одговарајући новинарима.

Раније је Савез православних новинара Украјине јавио да је полиција дошла на територију манастира и да блокира улаз. Адвокат Кијевско-печерске лавре рекао је да је против представника полиције поднета пријава због кршења закона.

"Наш став је одавно познат, и ми смо му доследни, најоштрије осуђујемо ове акције", рекао је Песков одговарајући на питање како Москва реагује на ове догађаје.

Кремљ сматра да су споразуми Москве, Бакуа и Јеревана о Карабаху једини стварни и неоспорни, рекао је Песков и додао да они морају бити спроведени.

"Спремни смо да прихватимо све кораке које предложи нека од страна, а који могу да доведу до смиривања тензија и допринесу даљем напретку ка примени трилатералних руско-азербејџанско-јерменских споразума", рекао је Песков, одговарајући на питање да ли ће Москва некако учествују у решавању сукоба између Јерменије и Азербејџана.

"Ови споразуми су тренутно једина стварна, реална основа за решење, тако да сматрамо да је напредак у примени свих одредби неспоран и потребан за све", рекао је он.

Раније је председник Азербејџана Илхам Алијев у интервјуу за "АзТВ" рекао да Јермени који живе у Карабаху треба или да прихвате азербејџанско држављанство или да потраже друго место боравка. Притом је поново потврдио да Баку неће "да разговара о својим унутрашњим пословима ни са једном земљом". Са друге стране, Јерменски премијер Никол Пашињан је дан раније рекао да је мир у региону могућ ако Јерменија буде призната у границама Јерменске ССР, док ће Јереван поштовати територијални интегритет Азербејџана.

image