Русија

Патријарх Кирил: Одбрана отаџбине је највећа дужност и свето дело

Запад и православна Русија се развијају у различитим правцима, а та чињеница се у иностранству користи као изговор да се "силом победи Русија", поручио је руски патријарх
Патријарх Кирил: Одбрана отаџбине је највећа дужност и свето дело© Tanjug/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Данашњи непријатељски однос Руса једних према другима је издаја отаџбине, људи уз Божију помоћ то морају да превазиђу, поручио је патријарх московски и целе Русије Кирил. 

"Даће Бог да православна вера сачува наш народ, распламсавајући љубав према Цркви, отаџбини и једних према другима. Данас заиста морамо да будемо јединствени. Неопходно је одбацити раздражљивост, непријатељски однос, који је као издаја домовине", рекао је патријарх након службе у Светотројичној Сергијевској лаври. 

Поглавар Руске православне цркве (РПЦ) је нагласио да не би требало да буде никаквог непријатељства, да све треба победити силом Божијом и молитвом и да ће Русија тада имати моћ од које ће се плашити они који сањају о пропасти руске земље.

Према његовим речима, цела Русија, као и руски народ пролазе кроз "веома тешка времена".

"Данас, када се наши борци бране Русију у Донбасу и боре за будућност наше земље, позивам вас да се посебно молите за руског председника, за власт, војску и за цео народ, како не би било спољних и унутрашњих злонамерних сила које би могле да нас раздвоје и ослабе", казао је патријарх Кирил, подсећајући да се Свети Сергије Радоњешки, оснивач Тројице-Сергијеве лавре, молио за уједињење Руса", рекао је патријарх Кирил.

Како је навео поглавар РПЦ, Запад и православна Русија се развијају у различитим правцима, а та чињеница се у иностранству користи као изговор да се "силом победи Русија".

Руски народ је тако васпитан, закључио је патријарх, укључујући и духовно предање које потиче из Православне Цркве, да је одбрана отаџбине највећа дужност и свето дело.

image