Русија

Руско МО: Јуришни одреди ослободили још три насеља у Бахмуту

Јуришним одредима су подршку пружале ваздушно-десантне снаге које су обуздавале непријатељска дејства на боковима, наводи се у саопштењу руског Министарства одбране
Руско МО: Јуришни одреди ослободили још три насеља у Бахмуту© Tanjug/ AP Photo/Libkos, File

Јуришни одреди ослободили су још три четврти у западном делу Бахмута (Артјомовск), известило је руско Министарство одбране у званичном саопштењу о стању на фронту за данашњи дан.

"На фронту у ДНР, јуришни одреди су током протеклог дана ослободили још три насеља у западном делу града Бахмута", наводи се у саопштењу.

Како је напоменуто, јуришним одредима су подршку пружале ваздушно-десантне снаге које су обуздавале непријатељска дејства на боковима.

Осим тога, ратна авијација, ракетне трупе и артиљерија Јужне групе снага нанеле су ударе украјинској војсци у Богдановки и Николајевки, насељима у близини Бахмута који се налазе дубље на територији ДНР и који су под украјинском контролом.

Дан раније, заменица министра одбране Украјине Ана Маљар признала је да руска војска наставља да напада и напредује у Бахмуту, граду који се налази северно од Горловке и око којег се последњих месеци воде жестоке борбе. Бахмут је важно транспортно чвориште за снабдевање украјинске војске у Донбасу.

Према речима оснивача приватне војне компаније "Вагнер", чији се војници боре за град, руске снаге контролишу више од 80 одсто територије Бахмута. Сада је, према његовим речима, град у оперативном окружењу, али је још рано говорити о потпуном опкољавању града.

Један од малобројних цивила који су остали да живе у Бахмуту, Јевгениј, који је сада евакуисан у ЛНР, испричао је како су Оружане снаге Украјине дале наређење да се разнесе кућа у којој су биле породице са децом, преносе "Известија".

Према његовим речима, чуо је дијалог у којем је украјинском војнику наређено да минира кућу, а на његово питање шта да се ради са људима који су унутра, речено је да нема приговора на наређења команданта.

Једном приликом, када су борци групе "Вагнер" проверавали подручје, изашао је из зграде у којој се скривао са својом породицом. "Чуо сам само да су ме питали да ли има цивила, и ја сам с рукама увис, узвикивао да има, деца су унутра, викао сам", напоменуо је Јевгениј захвалан руским војницима што су спасили њега, његову породицу и друге цивиле из града.

Јевгениј планира да се одсели и живи негде у Русији. "Желимо да живимо у Русији, да одведемо децу из ратне зоне. Желим да ходају и да се играју у мирном граду", рекао је.

image