Русија

Најпраћенији лет дана: Лавров стигао у Њујорк, данас седница Савета безбедности УН

Лет шефа руске дипломатије у САД пратило је скоро три милиона људи
Најпраћенији лет дана: Лавров стигао у Њујорк, данас седница Савета безбедности УНwww.globallookpress.com © Ton Molina

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров допутовао је ноћас у Њујорк, где ће председавати седницом Савета безбедности Уједињених нација, која је планирана за 24. и 25. април. 

Лавров ће се данас срести са генералним секретаром УН-а Антониом Гутерешом, са којим ће, како је то претходно најавио стални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја, бити доста тема за разговор. 

Руски министар ће данас учествовати у једној од главних догађаја овогодишњег скупа, а у питању је седница на тему заштите принципа Повеље УН-а. У уторак, шеф руске дипломатије председаваће отвореном дебатом на којој ће бити речи о блискоисточној тематици. 

Потенцијални сусрет са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном није искључен, али није ни договорен. Из Москве поручују да је Русија увек спремна за конструктиван дијалог и да никада не одбија предлоге за разговор који долазе од америчке стране. 

Авион који је из Москве летео за Њујорк, а којим је Лавров допутовао у САД, био је најпраћенији лет дана према подацима сајта "Флајтрадар-24". Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова пренела је да је лет укупно пратило скоро 3 милиона људи.

Ипак, осим руске делегације у Њујорк, није стигао ни један новинар Руске Федерације. Америчка страна одбила је да одобри визе руским новинарима, на шта је Лавров рекао да Русија то "никада неће заборавити нити опростити". 

image