Русија

Лавров: Америка се уплашила и показала колико цени слободу речи

Држава која саму себе назива најјачом, најпаметнијом, најслободнијом, најправеднијом, се уплашила и није дала америчке визе руским новинарима како би учествовали на састанцима Савета безбедности УН
Лавров: Америка се уплашила и показала колико цени слободу речи© Tanjug/ AP Photo/Eraldo Peres

Држава која саму себе назива најјачом, најпаметнијом, најслободнијом, најправеднијом, се уплашила, урадила глупост и показала колико заиста цени слободу речи и приступ информацијама, у коју се куне, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров руским новинарима који ипак нису добили америчке визе ради учешћа на састанцима Савета безбедности УН.

"Свестан сам да се наше америчке колеге сладе оваквим догађајима. Али овог пута сам, с обзиром на огромну медијску пажњу која је била усмерена на ово нечувено понашање, мислио да ће бити другачије. Погрешио сам", рекао је Лавров.

Руске дипломате ће радити енергичније како би надокнадили недостатак руских новинара, који неће присуствовати састанцима СБ УН, захваљујући, како је рекао, глупим поступцима америчке државе.

"Радићемо и за вас, енергичније него иначе, уложићемо много напора да истина дође до светске заједнице. Пратите шта будемо радили, делите са својом публиком, ширите истину даље", поручио је Лавров сигуран да ће за такве информације бити много више интересовања него за "квазиинформације" које су Запад "улива у главе својим гледаоцима, слушаоцима и читаоцима".

"Будите сигурни, да нећемо заборавити и нећемо опростити", поручио је Лавров.

Портпаролка руског МСП Марија Захарова је објавила да су руски новинари на московском аеродрому били до самог краја, иако нису имали визе.

"Ако ћемо да причамо о правом односу САД према новинарима - сви наши новинари су на аеродрому 40 минута пре лета за Њујорк. Визе нису издате. Одговор из америчке амбасаде је 'радимо на томе'", написала је Захарова на Телеграму.

Раније је руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов рекао да, у случају да Америка не изда визе руској делегацији коју предводи министар спољних послова Сергеј Лавров, то би било кршење обавеза које САД, као домаћин седишта УН, имају, што отежава нормално и пуноправно функционисање ове светске организације.

Према споразуму између организације и САД као земље-домаћина седишта, америчке власти не би требало да спречавају представнике и званичнике земаља-чланица да посете УН.

Реакција сталне мисије Русије при УН

"Надамо се да ће руководство УН и релевантне међународне структуре поклонити дужну пажњу овој нечувеној ситуацији и предузети неопходне кораке против прекршиоца", наводи се у коментару сталне мисије Русије при тој организацији, поводом одлуке Вашингтона да не изда визе руским новинарима, преносе РИА новости.

У коментару се напомиње да су представници руских медија поштовали све релевантне формалности и рокове, истакавши да Руска Федерација овај корак сматра још једним примером непоштовања међународног права од стране САД. 

Ускраћивање пријема на догађаје УН руским новинарима још једном показује прави однос америчких власти према слободи говора и приступу информацијама, наглашава стална мисија.

image