Русија

Наришкин: Све јачи геополитички апетит Пољске према Украјини

Директор Спољне обавештајне службе Руске Федерације упозорио да тежње пољског руководства могу изазвати и реваншистичке претензије Берлина
Наришкин: Све јачи геополитички апетит Пољске према Украјиниwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Питање државних граница постаје све актуелнија тема за Пољску, поручио је данас директор Спољне обавештајне службе Руске Федерације Сергеј Наришкин.

Он је истакао да, осим већ добро познатих тежњи Варшаве да заузме делове Украјине, у Пољској све више јача и антинемачко расположење, што изазива забринутост услед, како је оценио, могућих реваншистичких претензија Берлина. 

"Према подацима које стижу у руску Спољну обавештајну службу, тема геополитичке прерасподеле и ревизија граница Пољске постаје све актуелнија услед украјинске кризе", рекао је Наришкин.

Нешто раније овог месеца, он је казао да ће услов за пољско преузимање западних делова Украјине бити пораз Кијева у сукобу са Москвом. Управо због тога, како је објаснио, Варшава је против мировних преговора Кијева и Москве.

О истој теми данас је говорио и заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев, који је упозорио да осим претензија које се тичу украјинских територија, није искључено да би Варшава са сличним претензијама могла да иступи и када је реч о Немачкој. 

Потенцијални напад на Белорусију није искључио ни председник Белорусије Александар Лукашенко.

Током свог последњег годишњег обраћања нацији, он је напоменуо да се Пољска спрема за напад на његову земљу. Нешто касније, поновио је ову тврдњу и додао да ће се Минск борити свим средствима да заштити свој суверенитет, упозоривши да је трећи светски рат на хоризонту.

image