Русија

Песков: Одржаћемо параду за Дан победе 9. маја

Руска Федерација ће наставити да ради у БРИКС-у на свим нивоима, јер сматрамо да је он јако важан, а и све је веће интересовање држава за његов рад, каже портпарол Кремља
Песков: Одржаћемо параду за Дан победе 9. мајаGetty © Photo by Mikhail Voskresenskiy - Host Photo Agency via Getty Images

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је данас да су у току припреме за одржавање параде на Црвеном тргу 9. маја и да ће она бити одржана по плану.

"Парада ће бити одржана, припреме су већ у току. Ово ће бити важан догађај, традиционалан за 9. мај. А које елементе ће парада укључивати, благовремено ћемо вас обавестити. Још је рано говорити о томе", казао је Песков.

Он је додао да ће Запад "увећати" своје покушаје да се меша у предстојеће председничке изборе у Русији 2024. године, потврдивши да ће избори бити одржани.

"Сваки избори су изузетно важни, а посебно избори за шефа државе. Избори ће бити одржани, припремамо се за њих. Чињеница да на овај или онај начин долази до уплитања споља сваки пут, како у условима Специјалне војне операције, тако и у условима тренутне међународне ситуације, овај притисак и покушаји мешања ће се вишеструко увећати.", објаснио је Песков. 

Све веће интересовање држава за БРИКС-а

Руска Федерација ће наставити да ради у БРИКС-у на свим нивоима, укључујући и највиши, јер РФ сматра да је ова организација изузетно важна и активно ће учествовати у њој, казао је Песков.

"Сматрамо да је ово веома важно удружење, чија се актуелност стално повећава. Све више држава показује интересовање за рад БРИКС-а. Стога ће се наставити рад на свим нивоима. И на стручном, и на највишем. Русија ће наставити да учествује", навео је Песков и потврдио да је руски председник Владимир Путин добио позив да учествује на самиту БРИКС-а.

БРИКС тренутно окупља Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужну Африку и бројне друге земље, попут Аргентине, Алжира и Ирана, а како наводи Министарство спољних послова Кине, и Индонезије, Саудијске Арабије, Египта и Турске, желе да се придруже економском блоку.

Јужна Африка је раније ове године преузела председавање БРИКС-ом од Кине. То ће трајати до краја 2023. године. Планирано је да се нови самит одржи у августу 2023. године.

Николај Песков учествовао у Специјалној војно операцији

Портпарол Кремља потврдио је да је његов син Николај учествовао у Специјалној војној операцији (СВО), али није открио детаље.

"Он је својевремено служио у Оружаним снагама Руске Федерације. Испунио је своју уставну дужност, а сада је донео такву одлуку. Он је пунолетан. Да, заиста, учествовао је у Специјалној војној операцији. Не бих желео ништа више да кажем", рекао је Песков. 

Подсетимо, раније је оснивач групе "Вагнер" Јевгениј Пригожин рекао да је син Пескова служио у његовој групи као артиљерац.

Према његовим речима, Николај Песков је укупно у зони СВО провео око шест месеци и показао је храброст и херојство током службе.

То је потврдио и сам Николај Песков, који је причао о свом ангажману у групи "Вагнер" у Специјалној војној операцији у Украјини у ексклузивном интервјуу у листу "Комсомолскаја правда".

"Сматрао сам да је то моја дужност. Морао сам да учествујем, морао сам да помогнем свима који су били тамо. Нисам могао само да седим и гледам пријатеље како одлазе", рекао је он.

image
VV inauguration
banner