Русија

Песков: Држаћемо Украјину ван НАТО-а

Портпарол Кремља поновио да Русија неће одустати од својих иницијалних циљева који су довели до почетка Специјалне војне операције
Песков: Држаћемо Украјину ван НАТО-аwww.globallookpress.com © The Kremlin Moscow

Држати Украјину ван НАТО-а и даље је један од најбитнијих задатака Специјалне војне операције (СВО), рекао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући данашњу прву посету генералног секретара Северноатлантске алијансе Јенса Столтенберга Украјини од почетка СВО.

Песков је, са друге стране, одбио да коментарише и оцени како ће ова посета утицати на будуће приступање Кијева Алијанси, али је поновио да би улазак Украјине у организацију "створио нову суштинску опасност за Русију".

Он је скренуо пажњу на нуклеарне арсенале Француске и Уједињеног Краљевства за које је казао да су де факто под контролом Сједињених Америчких Држава.

На овај начин, он је прокоментарисао јучерашњу изјаву портпарола француског Министарства спољних послова, која је рекла да ће Париз пристати да буде посредник у преговорима САД и Русије о контроли стратешког наоружања само уколико и Вашингтон и Москва смање своје нуклеарне арсенале.

Сваки даљи разговор са САД-ом о смањењу нуклеарних арсенала треба водити тако да се пође од ове чињенице, нагласио је портпарол Кремља. 

image