Русија

Песков о прикључењу Украјине НАТО-у: Имамо посла са агресивним блоком који задире у нашу безбедност

Намере Алијансе још једном потврђују да је одлука о почетку Специјалне војне операције била исправна, истакао је портпарол Кремља
Песков о прикључењу Украјине НАТО-у: Имамо посла са агресивним блоком који задире у нашу безбедност© Tanjug/ AP Photo/Efrem Lukatsky

НАТО показује своју агресивну природу и наставља своју политику прикључења Украјине НАТО блоку, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков алудирајући на речи генералног секретара Алијансе Јенса Столтенберга, који је рекао да ће Украјина, што брже може, постати чланица те организације.

"Имамо посла са агресивним блоком који задире у нашу безбедност", казао је Песков.

Генерални секретар НАТО-а потврдио је данас да су све чланице Североатлантске алијансе сагласне да би Украјина требало да се придружи блоку, премда је тренутни циљ да Украјина победи Русију.

"Као што сам рекао јуче у Кијеву, будућност Украјине је у породици Алијансе. Сви НАТО савезници сагласни су да ће Украјина постати чланица алијансе", поручио је шеф НАТО-а, додајући да је главна пажња НАТО пакта сада ипак усмерена на то да се осигура победа над Русијом.

"И председник Путин је говорио о тенденцијама блока да се шири према истоку, због чега је и започета Специјална војна операција (СВО), а овакве изјаве само потврђују да је одлука о њеном почетку била исправна, јер настојимо да осигурамо безбедност Русије", рекао је Песков.

Нове санкције Русији погодиће глобалну економију

Забрана извоза готово све робе у Русију, коју, ако је веровати медијима, разматрају земље Г7, погодиће глобалну економију, што би могло да доведе до повећања кризе у свету, рекао је портпарол Кремља.

Раније је агенција Кјодо, позивајући се на изворе у јапанској влади, јавила да земље Г7 разматрају увођење забране извоза готово све робе у Русију. А и "Блумберг" је известио да бројни савезници Украјине, између осталих и САД, разматрају увођење скоро потпуне забране извоза у Русију, што је, додаје агенција, "потенцијално значајно појачање економског притиска на руског председника Владимира Путина".

"У сваком случају, и садашње санкције које су уведене нашој земљи и нови додатни кораци о којима можда размишљају Брисел и Вашингтон, ће свакако погодити и глобалну економију, што додатно повећава ризик од глобалне економске кризе", казао Песков.

Москва пажљиво прати ситуацију, и свесна је да и Сједињене Америчке Државе и земље ЕУ активно разматрају нове додатне санкције, рекао је Песков и додао да се "ниједна земља на свету није суочила са обимом санкција какав трпи Русија".

"Због тога се прилагођавамо, развијамо, радимо на дугорочним плановима развоја, и притом узимамо у обзир опасности које се крију иза оваквих размишљања наших противника", додао је Песков.

Говорећи о могућем одговору Русије на одлуку Кијева да раскине уговор са руском амбасадом у том граду, Песков је рекао да и украјинска дипломатска мисија има земљиште у Русији и да ће биће предузете одговарајуће мере.

Градско веће Кијева је донело одлуку да се земљиште руске амбасаде у украјинској престоници пренесе у власништво украјинске државе.

"И овде постоји земљиште украјинске амбасаде. Очигледно је да ћемо предузети одговарајуће мере", рекао је Песков новинарима.

Оповргао је информације да се у Русији спрема нови талас мобилизације и рекао да се у Кремљу о томе не говори.

Руски студентски друштвено-политички часопис "Дока" је раније описао да се студентима Московског државног универзитета деле судски позиви. 

"Искрено, први пут чујем за то. Какви позиви? Шта? Понављам још једном да у Кремљу није било речи ни о каквом новом таласу мобилизације", нагласио је.

image