Русија

Лавров у УН: Гутереш писао Путину о Споразуму о житу

Москва није видела жељу западних земаља да заиста испуне што је потребно да би се успешно имплементирала иницијатива генералног секретара о извозу пољопривредних производа из Украјине и Руске Федерације, рекао је шеф руске дипломатије
Лавров у УН: Гутереш писао Путину о Споразуму о житуwww.globallookpress.com © Lev Radin/Keystone Press Agency

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да је, након сусрета са генералним секретаром Уједињених нација Антонијом Гутерешом, добио писмо од њега са идејама о спровођењу споразума о житарицама, као и да ће Москва простудирати садржај писма, преноси ТАСС.

Писмо је упућено руском председнику Владимиру Путину, а Лавров је рекао да  ће му га уручити.

"Генерални секретар говорио је о напорима које чини да се покрене руски део договора, колико год је могуће. До сада, тај напредак, искрено, није баш видљив. Он нам је пренео своје замисли у писму, односно, идеје како да се спроведе све то у дело. Наравно, писмо се мора простудирати.

Он је додао да Русија није видела жељу западних земаља да заиста испуне што је потребно да би се успешно имплементирала иницијатива генералног секретара о извозу пољопривредних производа из Украјине и Руске Федерације.

Споразум о житу, који су 22. јула 2022. потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН, подразумева извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке, укључујући Одесу . Координацију саобраћаја пловила води Заједнички координациони центар у Истанбулу. Од 18. марта 2023. године уговор је продужен за 60 дана, до 18. маја.

Руско Министарство спољних послова упозорило је да нема напретка у решавању пет "системских" проблема: поновно повезивање Руске пољопривредне банке са СВИФТ-ом, обнављање испорука пољопривредне механизације, резервних делова и услуга, укидање ограничења на осигурање и реосигурање, плус укидање забрана приступа лукама, рестаурација нафтовода Тољати-Одеса за амонијак, деблокада страних средстава и рачуна руских компанија повезаних са производњом и транспортом хране и ђубрива). У МСП-у су навели да нема потребе да се говори о даљем продужењу "Црноморске иницијативе" после 18. маја.

image