Русија

Састали се Лавров и Гутереш: О чему су причали?

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров ни пре ни након овог сусрета није желео да коментарише да ли је тема њиховог разговора био Споразум о житу, али је прес служба УН навела да је Гутереш дипломати предао писмо за Путина
Састали се Лавров и Гутереш: О чему су причали?© Tanjug/AP Photo/John Minchillo

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров састао се са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом, али, ни пре ни након овог сусрета није желео да коментарише да ли је тема њиховог разговора који је трајао око сат и по, био Споразум о житу.

Иако је канцеларија генералног секретара УН саопштила да ће се причати о могућем продужењу тог посла након 18.маја, Лавров је остао "нем".

Пре разговора са Гутерешом је, на питање новинарке похвалио њену хаљину, а након сусрета је, на слично питање, на енглеском одговорио само: "Не вичите".

"РИА Новости" преносе да Гутереш Лаврову уручио писмо за Владимира Путина по питању продужења Житног споразума.

"Он је министру спољних послова предао писмо за председника Владимиру Путина у коме се указује на предложени пут који има за циљ унапређење, проширење и проширење црноморске иницијативе за жито", наводи се у сопштењу прес-службе УН.

Да Сергеј Лавров разговара са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом у Њујорку написала је и портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова на свом Телеграм каналу, постављајући фотографију састанка.

И она је раније рекла новинарима да ће Лавров Гутерешу говорити о потреби да обе стране подједнако испуњавају уговор о житу.

Уговор о житу, који су 22. јула 2022. потписали представници Русије, Турске , Украјине и УН, подразумева извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке, укључујући Одесу . 

За координацију кретања бродова задужен је Заједнички координациони центар у Истанбулу . 

Од 18. марта 2023. Русија је продужила уговор за 60 дана – до 18. маја.

Украјина инсистира да се уговор продужи за 120 дана.

Раније је Министарство спољних послова Русије навело да о даљем продужењу "Црноморске иницијативе" после 18. маја не треба ни говорити без напретка у решавању"системских" проблема, односно без повезивања "Розелхоз банке" на СВИФТ, обнављања испорука пољопривредне механизације, резервних делова и сервиса, укидања ограничења осигурања и реосигурања, као и укидања забране приступа лукама.

Руски услови су још и да се обнови рад амонијачног цевовода "Тољати-Одеса" и да се деблокирају страна средстава и рачуни руских компанија повезаних са производњом и транспортом хране и ђубрива.

image