Русија

Лавров у Савету безбедности: Запад не поштује Повељу УН о статусу Косова и Метохије

Американци и Европљани грубо спекулишу украјинским питањем - уценама и претњама покушавају да привуку на своју страну земље у развоју и тиме скрену њихову пажњу са проблема Блиског истока и других региона глобалног југа, рекао је шеф руске дипломатије
Лавров у Савету безбедности: Запад не поштује Повељу УН о статусу Косова и Метохијеwww.globallookpress.com © Russian Foreign Ministry

Запад отворено саботира резолуције садржане у Повељи УН које се тичу одлука о статусу Косова и Метохије, Палестине, Западне Сахаре, иранском нуклеарном програму и, наравно, о споразумима из Минска у вези са Украјином, рекао је данас министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на седници Савета безбедности Уједињених нација посвећеној тематици Блиског истока.

"Можда је време да се они који отворено не поштују резолуције УН оправдају пред Генералном скупштином?", упитао је Лавров.

Наиме, како је истакао, САД и њени савезници сваки пут када се употреби вето на неко питање у Савету безбедности, то исто питање износе на дебату у Генералној скупштини УН.

Русији то није сметало, иако је идеја готово увек била усмерена против Русије, казао је он и додао да су руске дипломате увек отворено објашњавале разлоге због којих користе вето, и није им тешко да понове аргументе, када је то захтевала америчка страна.

Лавров је желео да скрене пажњу на чињеницу да је "вето неотуђиво право, пуноправни део механизама садржаних у Повељи УН", док непоштовање усвојених резолуција Савета безбедности дефинитивно представља кршење Повеље.

Што се тиче украјинског питања, Американци и Европљани и на том пољу грубо спекулишу, уценама и претњама покушавају да привуку на своју страну земље у развоју и тиме скрену њихову пажњу са проблема Блиског истока и других региона глобалног југа, рекао је Лавров.

"Запад је опседнутог себичним интересима да диктира своје захтеве целом свету, игноришући културу и традицију других народа", нагласио је он.

Због тога је, додао је Лавров, и потребна улога УН као координатора мултилатералне дипломатије.

Напетост и насиље у зони арапско-израелског сукоба

Блиски исток данас пролази кроз велику трансформацију због чега је "као никада" потребно да дође до побољшања односа између држава овог региона, рекао је шеф руске дипломатије.

Лавров је истакао да је овај део света све заинтересованији за то да Русија учествује у решавању различитих проблема и својим напорима допринесе колективној безбедности региона. 

Осим тога, Русија, како је казао, подржава позитивне промене које су се недавно десиле на Блиском истоку, а које се тичу обнављања односа Саудијске Арабије и Ирана, као и планове Сирије да се "врати у арапску породицу". Овај процес започет је уз посредништво Русије, а ради се о нормализацији односа Дамаска и Анкаре, објаснио је Лавров.

Ипак, поред позитивних ствари, још увек постоје проблеми које треба решити, а у том контексту министар је скренуо пажњу на палестинско питање, због којег је Москва и иницирала данашњу седницу. 

"Поставили смо задатак да подигнемо свест о невиђеном порасту напетости и насиља у зони арапско-израелског сукоба" и да се на тај начин скрене пажња на оне постулате Савета безбедности и Генералне скупштине УН-а у којима се говори о начинима регулисања ситуације на Блиском истоку. У исто време, на овај начин Русија, како је рекао Лавров, жели да  заустави потенцијалну даљу ескалацију сукоба и избијање новог војног сукоба и отвори врата за обнављање мировних процеса. 

"Догађаји на Западној обали, у Гази, источном Јерусалиму и дуж линије која раздваја Израел, Либан и Сирију подигли су тензије на изузетно опасан ниво", а од почетка године, као резултат војних рација и сукоба који су били повезани са светим местима, погинуло је више од 100 Палестинаца, док је више од хиљаду рањено. У исто време, Лавров је упозорио да расте и број израелских жртава. 

Главни разлог сталне напетости између Палестинаца и Израелаца и даље остају покушаји да се путем силе дође до неповратних промена на овој територији, рекао је он и додао да Израелци руше куће, врше експроприацију земље и насумице приводе људе, док у исто време долази до све већег раскола између различитих палестинских партија што може довести до обрачунавања уз примену силе.

Према његовим речима, у таквим условима је важно да се отклоне и спрече симптоми који додатно погоршавају ситуацију, али апсолутни императив је да сви водећи играчи потврде да нема алтернативе "решењу по моделу две државе" које би испуњавало права Палестинаца на независну државу са источним Јерусалимом као престоницом и правом Израелаца на миран и сигуран суживот са суседима и регионом у целини.

Само повратак директним преговорима о свим питањима коначног статуса може прекинути зачарани круг насиља и вратити међусобно поверење, сигуран је Лавров.

"Међутим, уместо да помогну у дипломатском решењу, САД и ЕУ настављају деструктивне покушаје да стварни свет замене неким економским полумерама и промовишу арапско-израелску нормализацију, заобилазећи праведно решење палестинског проблема и Арапску мировну иницијативу", приметио је Лавров.

Сада Вашингтон тврди да је једини спонзор регулације односе на Блиском истоку, и не стиди се чињенице да је одавно изгубио неутралност и непристрасност који су, према његовим речима, неопходни за поштеног посредника, посебно након познатих одлука Трампове администрације, које су у директној супротности резолуције Савета безбедности УН и које садашња администрација није отказала.

"Са своје стране, Русија ће наставити да доприноси стабилизацији Блиског истока и северне Африке, унапређујући процес блискоисточног решења заједно са земљама региона и у координацији са другим посредницима, посебно са Кином", закључио је шеф руске дипломатије и додао да је Русија отворена за разговоре о релевантним иницијативама у оквиру колективног рада у Савету безбедности УН.

image