Русија

Лавров: НАТО је желео да уништи Русију, али је успео да је уједини

Запад је спреман да радикално нападне све медије који му се не повинују, рекао је руски дипломата
Лавров: НАТО је желео да уништи Русију, али је успео да је уједини© Tanjug/ AP Photo/John Minchillo

НАТО је желео да уништи Русију, али ју је на крају ујединио, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на конференцији за медије након састанка у Савету безбедности УН.

"Непристрасни посматрачи, политиколози, како у Руској Федерацији, тако и у иностранству, оцењују да је НАТО хтео да уништи Руску Федерацију, али ју је на крају ујединио", казао је он и додао да су изјаве Запада о могућем почетку преговора Руске Федерације и Украјине тек након контраофанзиве Кијева шизофрене.

Прокоментарисао је тезу која се провлачи кроз западне медије да Русија није хтела да дозволи ширење НАТО-а, рекавши да не само да није хтела, него је сматрала обавезним да то спречи, а то су јој, између осталог и обећали. "Али лагали су као и у приликом потписивања Минских споразума" истакао је он.

За разлику од Америке, Русија је јасно објавила циљеве Специјалне војне операције, а шта намеравају Американци и њихови саветници није јасно, казао је Лавров.

"Шта је циљ САД, НАТО-а, ЕУ? Да снабдевају Украјину оружјем? Појавила се смешна теорија, како ће Украјини обезбедити успешну контраофанзиву и онда затражити од Зеленског да започне преговоре. Ово је нека шизофрена логика" рекао је он.

"Желимо да никакве претње нашој безбедности не долазе са територије Украјине. И те претње су се ту гомилале много, много година, посебно после државног удара у фебруару 2014.године", рекао је Лавров и додао да Русија жели да људе који се имају везе са руским језиком, културом и религијом коју су увек исповедали кроз УПЦ, нико не дискриминише, гони и нити систребљује.

Руска Федерација види напоре генералног секретара УН како би споразум о житу функционисао како треба, али у извозу руских пољопривредних производа практично нема резултата, рекао је шеф руске дипломатије.

Концентришући се само на украјински део споразума о житу, наше западне колеге из организације УН запоставиле су руски део споразума, рекао је Лавров.

Према његовим речима, мање од 3 процената целог обима жита који је послат из украјинских лука је заиста доспео у сиромашне земље, док се нешто више од осамдесет процената налази у државама које имају висок или средње висок БДП.

Пале су у воду све изјаве о слободи штампе и приступу информацијама у које су се клели западни лидери и лидери Сједињених Америчких Држава, рекао је Лавров.

"Ово што се дешава је нечувено", рекао је он коментаришући чињеницу да САД нису дале визе руским новинарима за присуство седницама УН.

"Западу је неподношљиво да постоје алтернативне тачке гледишта, и могућност да њихови држављани имају приступ информацијама које не одговарају њеном наративу", рекао је Лавров.

Колективни запад је спреман да радикално нападне све медије који му се не повинују, рекао је он и подсетио да је Француска недавно одбила да да акредитације РТ-ју и Спутњику за Версајску палату, називајући их пропагандним оружјем.

Међутим, право је питање како стоје ствари са слободом речи у самим Сједињеним Америчким Државама, казао је он и додао да ће Русија размотрити мере којима ће одговорити на поступке САД-а поготово у оним случајевима када Американцима нешто буде било потребно од Руса.

Многе западне приватне војне компаније годинама раде на границама Русије, укључујући Украјину, рекао је Лавров одговарајући на питање о приватној војној компанији "Вагнер".

"Ако сте забринути за ову тему, потражите на интернету број приватних војних компанија које се налазе у САД, Британији, Француској", рекао је он и додао да се преко десет приватних војних компанија много година борило близу руских граница Русије, између осталог и Унутар Украјине.

image