Русија

Путин потписао указ о привременом управљању имовином непријатељских земаља

Мере могу бити уведене против хартија од вредности и акција у руским правним лицама
Путин потписао указ о привременом управљању имовином непријатељских земаља© Tanjug/Aleksey Babushkin, Sputnik/Kremlin Pool Photo via AP

Кремљ је данас саопштио да је руски председник Владимир Путин потписао указ о увођењу привременог управљања имовином лица из непријатељских земаља као одговор на заплену или ограничавање права располагања над руском имовином у иностранству.

Указ "О привременом управљању одређеном имовином" потписан је због потребе да се одговори на непријатељске и незаконите акције САД и њихових савезника.

У преамбули уредбе се каже да су потребне "хитне мере" као одговор на незаконите радње САД и других западних земаља усмерених на лишавање или ограничавање имовинских права Руске Федерације, њених компанија и грађана, преноси ТАСС.

Уредбом је предвиђено да се у случају таквих непријатељских радњи, уводи привремена управа над имовином коју у Русији поседују власници из непријатељских земаља.

Ради се о корацима који ће бити усмерени против противзаконитог лишавања имовине Русије и руских физичких и правних лица.

Ове мере могу бити уведене против хартија од вредности и акција у руским правним лицама.

Овим указом обухваћен је списак имовине која већ подлеже мери привременог управљања и на њему се за сада налазе акције страних компанија "Унипро" и "Фортум".

Заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев поручио је да ће Русија одговорити "око за око" ако Запад буде пленио замрзнуту руску имовину.

image