Русија

Захарова: Зашто Запад прећуткује крвави београдски Ускрс 1944. године

Бомбардовање су назвали "војном нуждом", а заправо су урачунали значај Београда као важног индустријског центра и транспортног чворишта, истакла је портпаролка руског министарства спољних послова
Захарова: Зашто Запад прећуткује крвави београдски Ускрс 1944. годинеGetty © Keystone / Hulton Archive / Getty Images

Бомбардовање Београда 1944. године је само једна у низу многобројних историјских чињеница које сведоче против Запада и његовог моралног права да некоме диктира своју вољу, указала је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова током данашњег брифинга.

Овогодишњи празник Васкрсења Христовог подсетио је на бројне неизречене чињенице које Британци и Американци успешно прећуткују - бомбардовање Београда 16. и 17. априла 1944. године које је извела британска и америчка авијација, истакла је Захарова.

"Бомбардовање су назвали 'војном нуждом', а заправо су урачунали значај Београда као важног индустријског центра и транспортног чворишта", истакла је она.

Руска званичница је додала да су агресори занемарили чињеницу да је бомбардовање извршено на најсветлији хришћански празник Ускрс, те да је бомбардовање престонице почело за време празничне литургије.

"Бомбе су падале по целом граду без правила и реда, страдало је много цивила, уништене су многе историјске грађевине", истакла је Захарова.

"Страдао је Београд у двадесетом веку, а страда и сада", истакла је руска званичница.

У колективној свести Срба, крави Ускрс представља још једну потврду нехуманог наличја Запада, који се не либи да удари по мирном становништву, како би испунио своје циљеве, закључила је Захарова.

image