Русија

Пожар у Севастопољу: Складиште нафте нападнуто дроновима, оштећена четири резервоара (ВИДЕО)

Напад на Севастопољ је терористички акт, поручили су из Руске думе
Пожар у Севастопољу: Складиште нафте нападнуто дроновима, оштећена четири резервоара (ВИДЕО)© Tanjug/Sevastopol Governor Mikhail Razvozhaev telegram channel

У севастопољском заливу избио је пожар у резервоару са горивом, саопштио је губернатор Михаил Развожајев, додајући да је до тога дошло највероватније услед пада дрона.

"Пожар у Гагаринском округу на складишту нафте је локализован. Ватрогасци ће у потпуности угасити пожар до 18.00 часова. Према прелиминарним подацима, узрок пожара је напад две непријатељске беспилотне летелице", рекао је Развожајев.

Он је додао да је површина захваћена пожаром око 1.000 квадратних метара, да нема повређених нема, као ни опасности по цивилне објекте. 

"Укључене су све снаге Министарства за ванредне ситуације у Севастопољу, пристигле су ватрогасне екипе из Републике Крим. Укључени су и ресурси Црноморске флоте. Ватрогасци су такође почели да гасе пожар. Ситуација је под контролом", казао је.

Према његовим речима, након што су два дрона напала нафтно складиште, оштећена су четири резервоара са горивом у околини града.

Пожар је локализован, а у потпуности ће бити угашен до вечерас.

Државна дума: Напад на Севастопољ је терористички акт

Посланик руске Државне думе Михаил Шеремет рекао је да је напад украјинских дронова на Севастопољ терористички акт, који имају за циљ да застраше цивилно становништво.

"Акције украјинских власти треба гледати као терористички напад чији је циљ застрашивање цивилног становништва. Одговорност за оно што се догодило лежи на Кијеву и Лавову, где се налазе они нељуди који су дали наређење да се нападне миран град", рекао је Шеремет.

Према његовим речима, кијевске власти "изводе нападе на Севастопољ кријући се испод маске Споразума о житу", што доводи у питање његово даље постојање.

Подсетимо, раније је Министарство одбране Русије напоменуло да је Украјина 23. марта и 24. априла, кршећи гаранције да неће користити хуманитарни коридор, напала базе Црноморске флоте у Севастопољу и цивилну инфраструктуру Крима, као и да терористички напади угрожавају продужење Споразума о житу после 18. маја.

Споразум о житу, који су 22. јула 2022. потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН, подразумева извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке, укључујући Одесу. Пакет споразума предвиђа и деблокаду руског извоза хране и ђубрива. Москва је напоменула да управо то није учињено, док је из УН било уверавања да ће та ограничења бити укинута.

image