Русија

Руски амбасадор у Пољској: Како Москва одлучи, тако ће и бити - спремни смо

Рад школе при руској амбасади у Варшави биће настављен након мајских празника, рекао је Сергеј Андрејев
Руски амбасадор у Пољској: Како Москва одлучи, тако ће и бити - спремни смоwww.globallookpress.com © Gregor Bauernfeind/dpa

Рад школе при руској амбасади у Варшави биће настављен након мајских празника у једној од дипломатских зграда, саопштио је руски амбасадор у Пољској Сергеј Андрејев.

"Мислим да ће се настава одржавати као и обично, почевши од 10. маја", рекао је Андрејев.

Према речима амбасадора, особље школе је ангажовано на уклањању опреме из зграде коју су заплениле пољске власти.

Одговарајући на питање о могућности прекида дипломатских односа, Андрејев је напоменуо да је руска амбасада у Варшави спремна на све одлуке Москве након што су пољске власти заузеле руску школску зграду.

"Одлуке се доносе у Москви. Како наше руководство одлучи, тако ће бити", поручио је.

Подсетимо, представници локалне власти и полиција у Варшави упали су јуче у школу при руској амбасади, разваливши врата, пренеле су "РИА Новости".

На лицу места су били присутни и представници руске амбасаде, укључујући заменика амбасадора Андреја Ордаша. Представници пољских власти су захтевали да се отворе врата на школи, али је руска страна то одбила.

Ордаш је истакао да су незаконите све одлуке о заплени зграде. Он је упозорио пољске власти на узвратне дипломатске мере. Након тога су представници специјалних служби који су стигли на лице места развалили капију и упали у зграду школе. Потом су блокирали улаз како не би могла да се изнесе имовина.

У школској згради било је 29 људи, запослених и чланова њихових породица, укључујући и децу. Свима њима пољске власти су наредиле да напусте зграду.

image