Свет

Варшава и Братислава уз Кијев: Појачаћемо подршку да уђете у НАТО

Јасна порука заједничке декларације лидера Украјине, Пољске и Чешке је подршка сувереном праву Украјине да сама одређује своју будућност, пишу словачки медији
Варшава и Братислава уз Кијев: Појачаћемо подршку да уђете у НАТОwww.globallookpress.com © Tarasov/Keystone Press Agency

Чешка и Словачка су се обавезале да ће појачати подршку жељи Украјине да постане чланица НАТО-а када то услови дозволе, пренео је словачки портал "Тераз.ск", позивајући се на документ који су потписали лидери три земље током посете словачког и чешког председника Украјини.

"Чешка и Словачка, као земље чланице НАТО-а, изразиле су спремност да појачају подршку амбицијама Украјине да постане чланица Алијансе, када то услови дозволе", наводи се.

Цитирајући чешког председника Петра Павела, додаје се да је "јасна порука заједничке декларације лидера Украјине, Чешке и Словачке подршка сувереном праву Украјине да сама одређује своју будућност".

Такође су се сложили да је "суверена, демократска и слободна Украјина један од кључних фактора у обезбеђивању безбедности и стабилности у Европи".

Раније је саопштено да су словачка председница Зузана Чапутова и чешки лидер Петр Павел разговарали са украјинским председником Владимиром Зеленским током заједничке посете Украјини.

Претходно је председник словачког парламента Борис Колар рекао да је "неодговорно сада давати узалудне наде Украјини за улазак у НАТО, јер земља на чијој територији се води војни сукоб не може да постане чланица Алијансе". Колар је напоменуо да то не значи да је он против уласка Украјине у НАТО, али, према његовим речима, то би требало да се деси у мирнодопским условима.

Бивши премијер Словачке, лидер странке Смер Роберт Фицо рекао је да "само они који желе отворени војни сукоб између Алијансе и Русије могу подржати улазак Украјине у НАТО".

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је током посете Кијеву рекао да ће се "Украјина на крају придружити Алијанси".

Мађарски премијер Виктор Орбан је у међувремену са изненађењем реаговао на Столтенбергову изјаву да су сви савезници у НАТО-у наводно сагласни да Украјина треба да постане чланица Алијансе.

Министарство спољних послова Русије саопштило је раније да "НАТО обећава да ће примити Украјину у своје чланство како би је мотивисао да испуни задатак Алијансе да 'порази' Русију". У Министарству су посету генералног секретара Кијеву описало као покушај "да се оживе расправе о могућем уласку Украјине у НАТО". 

Москва је раније више пута изјавила да је управо оријентација Кијева ка Алијанси постала један од разлога за почетак руске Специјалне војне операције.

image