Русија

Сумња се да је планиран напад на цивиле: Оборен украјински дрон са америчким експлозивом

Летелица је била наоружана контејнером са експлозивном материјом C4, која је у Украјину допремљена из Сједињених Америчких Држава
Сумња се да је планиран напад на цивиле: Оборен украјински дрон са америчким експлозивом© AP Photo/Libkos, File

Руски војници открили су и уништили украјинску беспилотну летелицу код Енергодара у Запорошкој области.

Летелица је била наоружана контејнером са експлозивном материјом C4, која је у Украјину допремљена из Сједињених Америчких Држава, саопштио је представник полиције.

Према његовим речима, дрон је садржао: пет листова C4 од 540 грама (723 грама у ТНТ еквиваленту), опремљених магнетним носачем, пет детонатора-иницијатора експлозије и пет комплета радио-предајника за покретање експлозије.

Представник полиције приметио је да "комплети нису могли да изазову значајну штету оклопним возилима, али да су могли да буду ефикасно употребљени против незаштићених цивила".

"На тај начин је утврђено да је планирано да се ова беспилотна летелица употреби за извођење диверзантско-терористичких напада против цивилног становништва", закључио је он.

Руска војска оборила је јуче амерички дрон који Украјина користи како би осматрала ситуацију у Запорошкој области и потом извршила диверзантске нападе, изјавио је неименовани извор из руских оружаних снага.

Како је рекао, реч је о летелици "квантикс рекон" коју производи америчка компанија "АероВиронмент".

Извор је такође навео и да је анализом обореног дрона утврђено да је он у стању да обавља извиђачку активност и без непосредне активности оператора који том летелицом управља.

Претходно је лидер Крима Сергеј Аксјонов рекао је да су изнад полуострва у јутарњим сатима уништена два дрона - један је оборен, а други уништен средствима за електронско ратовање

"Паралелно да нападом на Севастопољ, ПВО је изнад Крима оборио једну беспилотну летелицу а друга је уништена средствима електронске борбе. Жртава и штете није било", написао је Аксјонов на Телеграму.

image