Русија

Пушилин: Одговорни за трагедију у Одеси биће кажњени

"Масовно убиство у Одеси јасно је показало терористичку природу кијевског режима. У ствари, то је било ритуално убиство. Јер нацизам није само политички систем, а русофобија није само манифестација националног непријатељства", указао је Аксјонов
Пушилин: Одговорни за трагедију у Одеси биће кажњениwww.globallookpress.com © Ministry of Foreign Affairs of R

Одговорни за трагедију у Дому синдиката у Одеси засигурно ће бити кажњени, уверен је шеф администрације Доњецке Народне Републике Денис Пушилин.

"Украјина коју смо познавали заувек је за многе од нас престала да постоји пре девет година, када су људи живи спаљени у згради Дома синдиката у Одеси. Уверени смо да ће одговорни за овај гнусни злочин бити кажњени, упркос томе што кијевски режим није у стању да објективно процени догађаје од 2. маја 2014. и да о њима спроведе праведну истрагу", написао је Пушилин на Телеграму поводом деветогодишњице страшног злочин.

"Да би задовољили Запад и сачували власт, украјински политичари настављају да чине злочине: убиства, геноцид, угњетавање на етничкој и верској основи", написао је Пушилин.

Имена убица цивила у Дому синдиката су позната, написао је лидер Крима Сергеј Аксјонов на Телеграму и додао да ће злочинци платити за своја злодела.  

"Масовно убиство у Одеси јасно је показало терористичку природу кијевског режима. У ствари, то је било ритуално убиство. Јер нацизам није само политички систем, а русофобија није само манифестација националног непријатељства. То је култ мржње и смрти, 'религија' терористичке државе", написао је Аксјонов.

Кијевске власти су за трагедију окривиле жртве, а починиоци су проглашени херојима и борцима против сепаратизма, указао је он.

У Одеси, после нелегалне смене власти у Украјини 2014. године, тог кобног 2. маја почеле су туче између активиста антимајдана с једне стране и навијача из Харкова и Одесе, као и учесника Евромајдана, с друге стране. Туча је завршена паљењем Дома синдиката, где су се склонили противници "револуције"; људи су живи спаљени јер су били Руси или проруски настројени. Страдало је 48 људи а повређено 240.

Уочи годишњице ових догађаја представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова упоредила је погибију људи у Дому синдиката у Одеси с Бандериним злочином у Хатињу током Великог отаџбинског рата, када је у закључаној шупи у селу живо спаљено 149 људи.

Свеобухватна истрага још увек није спроведена, нагласила је Захарова и додала да се многи од починиоца које је снимила камера данас баве јавним пословима.

image
VV inauguration
banner