Русија

Медведев: Прекинути односе са Пољском, док су на власти русофоби

Не видим смисао у наставку дипломатских односа са Варшавом, поручио бивши руски председник
Медведев: Прекинути односе са Пољском, док су на власти русофобиGetty © Photo by Andrea Verdelli/Getty Images

Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев реаговао је на упад пољских власти у школу при руској амбасади у тој земљи, оценивши да нема смисла да Москва одржава дипломатске односе са Варшавом све док су русофоби на власти у тој земљи.

"Не видим смисао у наставку дипломатских односа са Пољском. Ова држава за нас не би требало да постоји све док су на власти русофоби, а Украјина је пуна пољских плаћеника који морају бити немилосрдно истребљени као смрдљиви пацови", написао је Медведев на Твитеру.

Подсетимо, представници локалне власти и полиција у Варшави упали су данас у школу при руској амбасади, разваливши врата, пренеле су "РИА Новости".

На лицу места су били присутни и представници руске амбасаде, укључујући заменика амбасадора Андреја Ордаша. Представници пољских власти су захтевали да се отворе врата на школи, али је руска страна то одбила.

Реаговала је и портпаролка руског МСП Марија Захарова рекавши да званична Варшава већ дуго крши законе, међународно право, билатералне споразуме и домаће законодавство.

"Понаша се пркосно и противзаконито. Оно што можемо описати једном речју - провокација", поручила је Захарова.

Руско Министарство спољних послова саопштило је да Русија сматра поступке Варшаве као флагрантно кршење Бечке конвенције о дипломатским односима из 1961. године и још једно задирање у руску дипломатску имовину у Пољској. У министарству су обећали да ове акције неће остати без оштре реакције Москве и последица по Пољску. 

image