Русија

Захарова: Русија има право да прекине дипломатске односе са Пољском

Марија Захарова је указала на чињеницу да Варшава деценијама провоцира Москву
Захарова: Русија има право да прекине дипломатске односе са Пољскомwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Русија има право да крене путем прекида дипломатских односа са Пољском, али би од тога страдали грађани Русије, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

"Увек желите да делујете емотивно, у налету, а што је најважније, имамо право на то. Они (Пољска) заиста деценијама провоцирају из године у годину и потпуно разумем свакога ко би рекао: шта они наши тамо уопште раде?", рекла је Захарова за телевизију "Русија", одговарајући на питање о могућности прекида дипломатских односа са Пољском.

Она је, међутим, напоменула да ће у случају такве одлуке "веома много аспеката рада бити блокирано".

"Ко први страда од таквих одлука? Људи, грађани и не говорим о грађанима Пољске, међу којима има много људи који врло добро схватају шта се сада дешава. Говорим о нашим грађанима који живе тамо, тамо раде, који имају породице", објаснила је.

Додала је да руске дипломате такође бране безбедност совјетских споменика у Пољској.

Према њеним речима, школа при руској амбасади у Пољској се не затвара, већ прелази у другу зграду, а то ће потрајати неколико дана.

"Амбасада ради, с обзиром да је сведена на минимум, ради максимално ефикасно. Сада ће бити потребно неколико дана да се школа пресели и одељења преселе у другу зграду. Настава ће се наставити", објаснила је Захарова.

Јуче су у Варшави локалне власти и полиција упале у школу при руској амбасади, разваливши врата. Школском особљу је речено да мора да напусти зграду до 18 часова. Руско Министарство спољних послова саопштило је да "овакав дрзак" корак Варшаве "неће остати без оштре реакције и последица по пољске власти и интересе Пољске у Русији".

image